Breaking news

κουνούπι
A

Καταγράφηκε στις Σέρρες το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2024. 

Στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναμένεται να ανακοινωθεί το περιστατικό, ενώ θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν έχει εντοπιστεί κι άλλο την ίδια περίοδο στην Ελλάδα.  

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για 75χρονο άνδρα, που είχε υποκείμενα νοσήματα. Ο ίδιος ήταν το πρώτο κρούσμα του ιού στην περιφέρεια των Σερρών, η οποία το 2023 ήταν και η περιοχή όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε όλη τη χώρα. 

«Από τον ιό του Δυτικού Νείλου κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες», σύμφωνα με τον Αναστάσιο Αναστασιάδη, Νομίατρο της περιφέρειας Σερρών. 

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα (κυρίως άγρια) πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).  

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις