Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αποζημίωση μιας νέας καινοτόμου θεραπείας για τη νόσο Πάρκινσον, η οποία χορηγείται με υποδόρια έγχυση. Πρόκειται για μία συσκευή συνεχούς χορήγησης λεβοντόπα σε μορφή αντλίας, η οποία εντάχθηκε στη θετική λίστα φαρμάκων μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την τιμή της με την αρμόδια επιτροπή.
Η θεραπεία αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς, καθώς μέχρι σήμερα απαιτούνταν χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση ειδικής συσκευής έγχυσης στο στομάχι — μία διαδικασία που δεν ήταν κατάλληλη για όλους, λόγω των επιπλοκών και των παρενεργειών της.
Η νέα υποδόρια μορφή χορήγησης πρόκειται να είναι διαθέσιμη από τον Μάιο και θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση. Μέχρι τώρα, η εισαγωγή της από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ δεν ήταν εφικτή, καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η παράλληλη εισαγωγή της ειδικής συσκευής.
Η απουσία αυτής της θεραπείας είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς με προχωρημένο Πάρκινσον να καταφεύγουν σε φαρμακευτική αγωγή από το στόμα ακόμη και 8-9 φορές ημερησίως — πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της νύχτας — προκειμένου να διατηρούν κάποια λειτουργικότητα.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συλλόγου Ασθενών με Πάρκινσον, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή στήριξε το αίτημα του Συλλόγου για την ένταξη της νέας θεραπείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, αν και ο ίδιος είναι υγιής, κατάλαβε «πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις ποιότητα ζωής στους ασθενείς και να τους βοηθάς να είναι παραγωγικοί».
«Όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει μια θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και ότι η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στις τελευταίες χώρες που δεν την είχαν εγκρίνει, θεώρησα την καθυστέρηση αδικαιολόγητη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Παντελή Στάθη, εκπρόσωπο του Τμήματος Κινητικών Διαταραχών της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από Πάρκινσον — ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% του πληθυσμού άνω των 65 ετών.