Breaking news

Κτηματολόγιο: Εισέβαλαν χάκερ αποκτώντας πρόσβαση στη βάση δεδομένων
A

Συντονισμένη κυβερνοεπίθεση από χάκερς δέχθηκε το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε αυτή αναφέρεται πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή, πως όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές αλλά και ότι οι ενέργειες αντιμετώπισης της επίθεσης συνεχίζονται μέχρι την οριστική αποτροπή της.

Στην υπόθεση ενεπλάκη η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, η οποία και θα καταθέσει αναφορά μέσα στις επόμενες ημέρες για το περιστατικό.

Το περιστατικό κρίνεται σοβαρό, καθώς στη βάση δεδομένων του κτηματολογίου διατηρούνται όλες οι πληροφορίες για την ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα, μαζί με τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή, θα χρειαστεί να περάσει χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε κλοπή δεδομένων ή τοποθετήθηκε λογισμικό «ψηφιακής ομηρίας» (ransomware), δηλαδή οι χάκερ «μπλοκάρουν» το επόμενο διάστημα την πρόσβαση στη βάση δεδομένων ζητώντας χρήματα.

Δύο διαφορετικές επιθέσεις

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η επίθεση εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τουλάχιστον δύο διαφορετικά σημεία. Οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς χρηστών από εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, αποκτώντας πρόσβαση στους υπολογιστές τους.

Μόλις η παραβίαση έγινε αντιληπτή, αμέσως «μπλοκαρίστηκε» το σύστημα υπολογιστών των κεντρικών γραφείων, ενώ ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να αλλάξουν όλοι τους κωδικούς πρόσβασης στους υπολογιστές τους και να ενεργοποιήσουν το σύστημα ταυτοποίησης δύο σταδίων.

Επισημαίνεται ωστόσο πως στη μία περίπτωση οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν αρχεία από υπολογιστές εργαζομένων, τα οποία θεωρούνται μικρής σημασίας.

Χθες το απόγευμα όμως αποκαλύφθηκε ότι κατά τη δεύτερη επίθεση παραβιάστηκε ένας από τους βασικούς σέρβερ του Συστήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ) και συγκεκριμένα ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (back up) της βάσης δεδομένων του κτηματολογίου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις