Breaking news

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Κάτω από 10 λεπτά η κιλοβατώρα
A

Με κύματα αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα θα έρθουν αντιμέτωποι οι καταναλωτές και τον Ιούλιο, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά προμηνύει τσιμπημένες τιμές κατά 20% (σε σχέση με τον Ιούνιο) μεσοσταθμικά, στα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν αύριο τα μεσάνυχτα από τους παρόχους.

Το «κοκτέιλ» των αυξήσεων διαμορφώνουν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έφεραν αύξηση της ζήτησης με τα κλιματιστικά να βάζουν «φωτιά» στα τιμολόγια αφού όλο το μήνα δούλεψαν στο φουλ, αυξάνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται ορισμένα μπλε τιμολόγια, σταθερά προϊόντα της αγοράς, για όσους δεν τα έχουν ήδη «κλειδώσει», καθώς φαίνεται πως η ανοδική τάση στις τιμές θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται πως αν και η μέση τιμή Ιουνίου έκλεισε τελικά κάτω από τα 100€/MWh (λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών το Σαββατοκύριακο), σήμερα καταγράφεται απότομη αύξηση στη μέση τιμή της ημέρας κατά 174% στα 148,7€/MWh από 54,28€/MWh που είχε πέσει χθες, Κυριακή (όταν και η ζήτηση πέφτει).

Η μπίλια… στο κίτρινο

Με δεδομένο το ράλι αυξήσεων, από 12% – 70% που έτρεξαν τον Ιούνιο τα πράσινα τιμολόγια, οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για τα κίτρινα τιμολόγια.

Τα κίτρινα τιμολόγια διακρίνονται σε ex-ante (με προαναγγελία τιμής) και ex-post (με χρέωση η οποία κλειδώνει μετά το μήνα εφαρμογής).

Με τα ex-ante κίτρινα ο καταναλωτής γνωρίζει εκ των προτέρων την τιμή με την οποία θα πληρώσει κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψει» (όπως δηλαδή συμβαίνει και στα πράσινα τιμολόγια). Βέβαια δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν τα ex-post κίτρινα τιμολόγια καθώς οι χρεώσεις (διαμορφώνονται μετά τον μήνα κατανάλωσης) είναι φθηνότερες.

Το γεγονός πως στα κίτρινα ex-post τιμολόγια δεν υπάρχει ρίσκο πρόβλεψης τιμής, τους προσδίδει το πλεονέκτημα οι τιμές τους να είναι στο χειρότερο σενάριο στα ίδια επίπεδα με τα πράσινα τιμολόγια.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές καλούνται να μελετούν προσεκτικά και τα λεγόμενα ψιλά γράμματα των συμβολαίων (ενδεχόμενες εκπτώσεις συνέπειας, χρεώσεις ανά ώρα, κτλ) που προσφέρουν οι εταιρείες, πριν επιλέξουν ποιο τιμολόγιο ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις