«Πονοκέφαλο» αποτελεί για τους καταναλωτές η ταυτόχρονη άνοδος της θερμοκρασίας και των τιμών του ηλεκτρικού, οι οποίοι αναζητούν σε πόσα ευρώ «μεταφράζεται» η χρήση του κλιματιστικού και ποια λάθη εκτινάσσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας των προηγούμενων ημερών εξακολουθεί να υφίσταται, είναι λογικό τα κλιματιστικά των νοικοκυριών να δουλεύουν... υπερωρίες. Και μπορεί να προσφέρουν σωτήρια δροσιά για αυτές τις μέρες, όμως ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το αν θα φέρουν... παγωμάρα όταν έρθει η μέρα πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο καίει το κλιματιστικό μας δουλεύοντας όλη μέρα.
Ειδικά μετά τις νέες «καυτές» τιμές στα τιμολόγια ρεύματος και τις αυξήσεις να φτάνουν ακόμη και το 70%, οι πολίτες αναρωτιούνται και ανησυχούν για τους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν, μιας και που τώρα που θερμοκρασία ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, έχει τραβήξει την ανηφόρα, ξεπερνώντας κατά τόπους ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, η χρήση του κλιματιστικού για μια ανάσα δροσιάς είναι επιβεβλημένη.
Πόσο κοστίζει η χρήση νέων και παλιών κλιματιστικών
Σύμφωνα με το υπολογισμού της ΡΑΕ:
- Κλιματιστικό 9.000 BTU χωρίς inverter 0,21 ευρώ την ώρα. Άρα για 10 ώρες 2,1 ευρώ, άρα ολόκληρη τη μέρα 5,04 ευρώ.
- Κλιματιστικό 12.000 BTU χωρίς inverter 0,29 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 2,9 ευρώ, άρα ολόκληρη μέρα 6,96 ευρώ.
- Κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter 0,43 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες τη μέρα 4,3 ευρώ, άρα ολόκληρη μέρα 10,32 ευρώ.
- Κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter 0,57 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 5,7 ευρώ, άρα ολόκληρη μέρα 13,68 ευρώ.
- Κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter 0,18 ευρώ την ώρα, άρα ολόκληρη μέρα 4,32 ευρώ.
- Κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter 0,24 ευρώ την ώρα, άρα ολόκληρη μέρα 5,76 ευρώ.
- Κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter 0,36 ευρώ την ώρα, άρα ολόκληρη μέρα 8,64 ευρώ.
- Κλιματιστικό 24.000 BTU με inverter 0,48 ευρώ την ώρα, άρα ολόκληρη μέρα 11,52 ευρώ
Τα λάθη που κοστίζουν
Τα μυστικά για την αποφυγή υπερκατανάλωσης των κλιματιστικών είναι δύο: η λελογισμένη χρήση και η καλή συντήρηση. Όπως επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί, το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι ανοιχτό όλη τη μέρα, αλλά σε μια μέτρια θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, η ιδανική θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι από τους 25 έως τους 28 βαθμούς Κελσίου.
Τουναντίον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 18 βαθμούς Κελσίου, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκτινάξει την κατανάλωση ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος και του εσωτερικού, τόσο πιο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η ηλεκτρική συσκευή για να καταφέρει να πιάσει την επιθυμητή απόδοση.
Και στο τέλος, αυτό που θα καταφέρουμε είναι απλά να ξοδευτεί τζάμπα ενέργεια, καθώς το air condition δεν θα καταφέρει να πιάσει ποτέ – ούτε να διατηρήσει φυσικά – την τόσο χαμηλή θερμοκρασία.
Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια καλή συντήρηση του κλιματιστικού, κατά τους ειδικούς. Μπορεί τα 50 ή 60 ευρώ που κοστίζει η όλη διαδικασία, να μοιάζει μεγάλο ποσό, πρόκειται, ωστόσο, για μια ψευδαίσθηση. Κι αυτό γιατί ένα κακοσυντηρημένο κλιματιστικό ξοδεύει πολύ περισσότερη ενέργεια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, από οποιοδήποτε άλλο.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα air condition που δεν συντηρείται τακτικά χάνει τουλάχιστον το 5% της απόδοσής του ετησίως. Με τα χρόνια, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και οι ψυκτικοί συνιστούν από ένα σημείο και έπειτα να γίνεται η αντικατάστασή του με ένα καινούργιο που θα καταναλώνει σαφώς λιγότερη ενέργεια εάν χρησιμοποιείται σωστά.
Το κόλπο για να «ξεφουσκώσετε» τον λογαριασμό
Όπως επισημάνθηκε, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τα κόστη από τη χρήση των κλιματιστικών, τα οποία δουλεύουν με φρενήρεις ρυθμούς το τελευταίο διάστημα. Οι καταναλωτές, ωστόσο, μπορούν να «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό, αν τα χρησιμοποιούν σωστά.
Όπως δήλωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης στην ΕΡΤ, αν συνδυαστεί η χρήση του κλιματιστικού με ανεμιστήρα, επιτυγχάνεται περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.