Breaking news

estiasi
A

Με τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και την παραλλαγή Όμικρον να είναι πλέον η κυρίαρχη, οι ειδικοί και η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζουν την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με στόχο μία ομαλή μετάβαση στην «κανονικότητα» και με ορίζοντα το Πάσχα. 

Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες ένα απ' τα θέματα που εξετάζουν είναι το να επιτραπούν οι όρθιοι πελάτες σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Για τις Απόκριες πάντως φαίνεται να μην προκρίνουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ενώ μένει να φανεί και τι θα γίνει με τα γήπεδα, όπου προς το παρόν υπάρχει πλαφόν 10% της χωρητικότητας και με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Δηλώσεις για τους περιορισμούς

Το μήνυμα ότι πάμε προς αποκλιμάκωση έδωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Με μια νέα ματιά» της ΕΡΤ είπε ότι «τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουμε είναι πολύ λίγοι, αλλά ενοχλητικοί». Παρόλα αυτά, «μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης», σχολίασε.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι εντός της ερχόμενης βδομάδας η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει για την άρση ορισμένων μέτρων, και έπειτα θα εισηγηθεί σχετική απόφαση στο Υπουργείο Υγείας με ορίζοντα «να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν», όπως είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Η πανδημία όσο βρίσκεται υπό έλεγχο μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, και τόνισε ότι «είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο».

Την ίδια στιγμή χτύπησε «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Μιλώντας για τις Απόκριες και το τι θα ισχύσει ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι οι επιστήμονες φοβούνται αναζωπύρωση της διασποράς γιατί «έχουμε μαζικά γεγονότα, με αδυναμία ελέγχου σε πολλά σημεία της πατρίδας μας και με πολλές μετακινήσεις. Ενδεχομένως, μία άσκοπη απόφαση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που μετά από πολύ χρόνο και κόπο ακολουθούμε».

Προς κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Για το ζήτημα των μέτρων μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέροντας ότι σταδιακά θα αρθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όμως οι ανεμβολίαστοι και οι ευπαθείς καλά θα κάνουν να εξακολουθήσουν να τη φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», υπενθύμισε επικαλούμενος τα ισχύοντα μέτρα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εμβολιασμένοι θα δουν μία χαλάρωση των γενικών μέτρων που τους επηρεάζουν πολύ σύντομα.

«Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αν η κυβέρνηση κινηθεί με βάση τα λεγόμενα του Γκίκα Μαγιορκίνη, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει χαλάρωση «δύο ταχυτήτων» στα μέτρα με διάκριση σε εμβολιασμένος και ανεμβολίαστους, γεγονός που ανατανακλά τη μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Θ. Πλεύρης: Αποκλιμάκωση των μέτρων για εμβολιασμένους

Το σενάριο της χαλάρωσης των μέτρων το προσεχές διάστημα για όσους έχουν εμβολιαστεί άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη “Ομικρον” είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης “Δέλτα”. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις