Breaking news

Στυλιανοπούλου
A

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, που έγινε γνωστή από τον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ τα τελευταία χρόνια, είχε κάνει guest εμφανίσεις σε δημοφιλείς σειρές, όπως η «Νταντά».

Ειδικότερα, την είδηση της 91χρονης ηθοποιού, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έκανε γνωστή η ανιψιά της, Άννα Στυλιανοπούλου.

Η ανάρτησή της Άννας Στυλιανοπούλου:

Βιογραφία Δέσποινας Στυλιανοπούλου 

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου (Μεσσήνη, 8 Ιουλίου 1932 - 7 Ιουνίου 2024) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ' την οποία και αποφοίτησε το 1959.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία Ξένος της νύχτας και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που έκανε γλωσσικά λάθη. Επίσης έπαιζε τη λαϊκή κοπέλα σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1967 θεωρήθηκε από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ως «έτος Στυλιανοπούλου» επειδή η ίδια είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στη χρονιά.

Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά. Έχει εκδοθεί η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο Ηθοποιός αμέσου δράσεως από τις εκδόσεις Τετράγωνο.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην πρώτη της ταινία την προόριζαν για το ρόλο μιας σέξι νεαρής που θα ξελόγιαζε τον άντρα της Χριστίνας Σύλβα. Όμως εκείνη διάβασε το σενάριο και της έκανε…. κλικ ο ρόλος της υπηρέτριας, αν και είχε μόνο τρεις ατάκες. Έτσι πήγε στον παραγωγό και του ζήτησε να παίξει εκείνον το ρόλο «Δεν θέλω να γίνω πρωταγωνίστρια, δεν θέλω να γίνω σέξι-γούμαν. Εγώ θα κάνω την υπηρέτρια και θα της δώσω και όνομα», έχει πει σε συνέντευξη. Και είχε προσθέσει: «Έφτιαξα, λοιπόν, τη Σταυρούλα και ο σεναριογράφος κάθε μέρα μέχρι να τελειώσει η ταινία πρόσθετε ρόλο. Ώσπου στο τέλος η υπηρέτρια έγινε πρωταγωνίστρια! Την επόμενη μέρα είχα απ’ έξω απ’ το σπίτι μου άλλα 17 σενάρια για ρόλους υπηρέτριας!».

Έπαιξε, δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπως λέει η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο. Από το 1973 υπήρξε κατά περιόδους θιασάρχης στο θέατρο «Αυλαία» στον Πειραιά. Μάλιστα το 1967 γύρισε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα σε 12 μήνες. Γι’ αυτό εκείνο το έτος ήταν η χρονιά της. «Αυτό ήταν το παράσημό μου, ο πλούτος και η επιβράβευσή μου», έχει πει.

Το 2012 κυκλοφόρησε βιβλίο με στιγμές από τη ζωή της με τον τίτλο «Ηθοποιός αμέσου δράσεως» (εκδόσεις Τετράγωνο). Την περίοδο 2013-14 πρωταγωνιστεί στο έργο «Οίκος Ευγηρίας» στο θέατρο Ορφέας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις