Breaking news

Καύσωνας
A

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως πλησιάζει ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού που θα φέρει θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. H υψηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι προκαλεί θερμική καταπόνηση που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θνησιμότητα ιδιαίτερα στα ευάλωτα άτομα. Τι είναι όμως η «αστική θερμική νησίδα» η οποία απειλεί όσους μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει τα βράδια;

Η «αστική θερμική νησίδα» είναι η διαφορά θερμοκρασίας από περιοχή σε περιοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα που επιτείνει το αίσθημα της δυσφορίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ η  Δάφνη Παρλιάρη, ερευνήτρια στο εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ, η αστική θερμική νησίδα οφείλεται στον τρόπο συμπεριφοράς των δομικών υλικών.

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα επηρεάζονται από το φαινόμενο της« αστικής θερμικής νησίδας», το οποίο περιγράφει τη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στο κέντρο μιας πόλης και τις γειτονικές μη αστικές ή αγροτικές περιοχές. Είναι φαινόμενο που το καταλαβαίνουμε διαισθητικά, πολύ εύκολα» ανέφερε η κα Παρλιάρη δίνοντας ως παράδειγμα την θερμική ανακούφιση που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται στη σκιά ενός δέντρου σε σχέση με το αν είναι εκτεθειμένος σε συνθήκες καύσωνα μέσα σε μια πόλη.

Είναι ξεκάθαρα ανθρωπογενές φαινόμενο

«Η αστική θερμική νησίδα, η οποία είναι ξεκάθαρα ανθρωπογενές φαινόμενο, έχει σαν κύριο αίτιο την αντικατάσταση των φυσικών επιφανειών όπως είναι το πράσινο (γκαζόν, φυτά, δέντρα) με δομικά υλικά όπως είναι το τσιμέντο, το μπετόν ή άσφαλτος, τα οποία έχουν τελείως διαφορετικές θερμικές ιδιότητες από τις φυσικές επιφάνειες» σημείωσε η ερευνήτρια στο ΑΠΘ.

Περιγράφοντας το αστικό τοπίο στη χώρα μας δήλωσε ότι «οι ελληνικές πόλεις είναι πόλεις που δεν έχουν μεγάλες εκτάσεις πρασίνου. Επομένως, όλα αυτά τα οικοδομικά υλικά το βράδυ δίνουν πίσω τη θερμότητα που κέρδισαν τη μέρα και αυτό».

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια εστίασε στο πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός τη νύχτα στις υψηλές θερμοκρασίες εξηγώντας ότι γίνεται πιο επιρρεπής σε άλλους κινδύνους, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και υποκείμενα νοσήματα.

Δείτε τις δηλώσεις

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις