Breaking news

γεώτρηση
A

Ταυτοποιήθηκε ο ορότυπος της σαλμονέλας στο νερό της μίας από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία. Στην γεώτρηση έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός από το πρωί από το ειδικό πιστοποιημένο συνεργείο, ενώ έχουν ελεγχθεί οι τρεις γεωτρήσεις που έστελναν νερό στη συγκεκριμένη δεξαμενή. Έχει ταυτοποιηθεί ο τύπος της σαλμονέλας τόσο εντός της δεξαμενής όσο και σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούνται τα δύο χωριά.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χατζηχριστολούλου,  τα κλινικά δείγματα δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι υδατογενές, ενώ επεσήμανε ότι στόχος είναι στις αρχές της νέας εβδομάδας να επαναυδροδοτηθούν τα δυο χωριά.

Ειδικά συνεργεία καθαρίζουν αυτή τη στιγμή την δεξαμενή, η οποία υδροδοτεί τις κοινότητες Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο όπου από την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκαν πάνω από 120 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, ένα εκ των οποίων κατέληξε σε θάνατο. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου αφού άδειασαν τη δεξαμενή την ξαναγέμισαν την δεξαμενή με καθαρό νερό από υδροφόρα, και ακολούθως έγινε η υπερχλωρίαση του νερού, ενώ παράλληλα λαμβάνονται νέα δείγματα, ώστε να ελεγχθεί εκ νέου το νερό που θα κυλήσει στην δεξαμενή. Οι έλεγχοι θα επαναληφθούν έως ότου οι δυο γεωτρήσεις τεθούν σε λειτουργία και τροφοδοτήσουν εκ νέου τη δεξαμενή.

Στην συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία βγήκε εκτός της διαδικασίας υδροδότησης, το νερό πέφτει στα χωράφια και μάλιστα η συγκεκριμένη γεώτρηση θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό της περιοχής. Η συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται ψηλά στο βουνό και είναι αυτή στην οποία εντοπίστηκε η σαλμονέλα. Θα ελεγχθεί με κάμερα που θα κατέβει σε βάθος 300 μέτρων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χατζηχριστοδούλου, η σαλμονέλα είναι ζωικής προέλευσης, ενώ όπως διευκρινίστηκε από τους ελέγχους σε τρεις γεωτρήσεις του Δήμου Ρηγα Φεραίου, στην πρώτη  εντοπίστηκε σαλμονέλα, στη δεύτερη μικροβιακό φορτίο, ενώ στην τρίτη δεν παρουσιάστηκε επιβάρυνση.

Τα πιθανά αίτια

Αναφορικά με την μόλυνση του πόσιμου νερού, επεσήμανε ότι ο τύπος σχετίζεται με νερό άρδευσης από το οποίο ποτίζονται λαχανικά και είναι ζωικής προέλευσης.

Ως πιθανά αίτια ανέφερε επιπλέον:

  • την παρατεταμένη ξηρασία που σημειώθηκε τους μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, που δημιούργησαν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να επέστρεψε την εισροή μολυσμένων νερών από παρακείμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις,
  • τις συχνές διακοπές και πτώσεις ρεύματος,
  • τις συχνές διακοπές νερού
  • την μη επαρκή χλωρίαση (όταν διακόπτεται το ρεύμα, τίθεται εκτός και το σύστημα αυτόματης χλωρίασης)

Αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων η κατάσταση είναι σε ύφεση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ  μέχρι χθες έχουν καταγραφεί συνολικά 121 κρούσματα με την  έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ζήτησαν από τους κάτοικους να μην  χρησιμοποιούν το νερό για ανθρώπινη χρήση και ανακοίνωσαν την επέκταση των δειγματοληψιών σε γεωτρήσεις και πηγές στο σύνολο του Δήμου Ρήγα Φεραίου με 33 γεωτρήσεις και στους όμορους Δήμους Αγιάς με 40 γεωτρήσεις και Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις. Σταδιακά, θα ελεγχθεί το σύνολο των γεωτρήσεων (778) και πηγών (772) στη Θεσσαλία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις