Breaking news

INTIME
A

Προκειμένου να μην παραγραφούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κατηγορούμενων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που «κόστισε» τη ζωή σε 104 ανθρώπους, ορίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό τον Ιούλιο. 

Ειδικότερα, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι θα ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου, στο Τριμελές Εφετείο  Πλημμελημάτων, μετά την εισαγγελική έφεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, που έκρινε ένοχους μόνο 6 από τους 21 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε τους τότε υπεύθυνους, κυρίως από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο λόγος της επίσπευσης της δίκης σε δεύτερο βαθμό είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026.

Στη νέα δίκη, θα καθίσουν στο εδώλιο, οι πέντε πρωτοδίκως καταδικασθέντες από την Πυροσβεστική, αλλά και οι 15 ομόφωνα αθωωθέντες με βάση την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για τους οποίους η εισαγγελική έφεση ζητά να επανακριθούν. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 20, τότε επιτελικούς των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αφορούν 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια σχετικά με τους εγκαυματίες που παραστάθηκαν στη δίκη. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 102 νεκρών είναι και οι εννέα άνθρωποι που πνίγηκαν στη θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να σωθούν από τις φλόγες και τον πυκνό καπνό που είχε κυκλώσει το Μάτι.

Σημειώνεται ότι η έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία δεν αφορά τον 21ο κατηγορούμενο στην υπόθεση, κάτοικο στο Νταού Πεντέλης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για την πρόκληση της φωτιάς, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση και θα δικαστεί με ζητούμενο τη μείωση της ποινής του.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα κρίνει εξαρχής την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών πολυτραυματίες οι οποίοι ακόμη ταλαιπωρούνται και τεράστιες καταστροφές.

Οι εφέτες θα αξιολογήσουν εάν ορθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, μετά από διαδικασία σχεδόν 18 μηνών, προχώρησε στην αθώωση των 15 από τους 21 κατηγορούμενους, αν ορθώς αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και τελικά αν ορθώς επέβαλε τις ποινές που επέλεξε στους καταδικασθέντες αξιωματικούς του ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στους πολίτες η απόφαση της δίκης σε δεύτερο βαθμό, καθώς η Δικαιοσύνη έκρινε ένοχους μόνο 6 από τους 21 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, καταδικάστηκαν τα 5 τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής. Ο έκτος ένοχος είναι ο ιδιοκτήτης του ακαθάριστου οικοπέδου Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε για εμπρησμό από αμέλεια στο Μάτι.

Παράλληλα, καταδικάστηκαν ο τότε επικεφαλής του ΠΣ, Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, στους οποίους η τελική εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα πέντε έτη που μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή.

Στον αντίποδα, αθώοι για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι κρίθηκαν και οι 15 διοικητικοί, όπως ο τότε Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και η τότε Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. 

Ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ο τότε δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης κρίθηκαν επίσης αθώοι. 

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση αθωώθηκαν επίσης, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου,  και ο Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις