Breaking news

INTIME
A

«Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες» διαμήνυσε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις ποινές - «χάδι» που επέβαλε χθες, Μεγάλη Δευτέρα, το Τριμελές Πλημελειοδικείο Αθηνών στους κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

Ειδικότερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της  συζήτησης για τον νέο δικαστικό χάρτη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες».

Παράλληλα, «έριξε» την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ποινές- «χάδι» στους κατηγορούμενους για το Μάτι. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «Οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες»Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού: 

«Στόχος είναι οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται πιο γρήγορα κατά 30%»

Ξεκινώντας τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης είναι αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο αποτελεί όχι μόνο για μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά για μια ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. Στόχος είναι οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται πιο γρήγορα κατά 30%».

«Όταν μια απόφαση κάνει 4- 5 χρόνια για να βγει η ίδια αυτή η καθυστέρηση γίνεται και επιχείρημα σε όσους καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος Δικαίου» τόνισε.

«Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και οι υποθέσεις θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς καθώς 1.000 πρώην ειρηνοδίκες αναβαθμίζονται σε πρωτοδίκες και αυξάνουμε τη δεξαμενή των ετοιμοπόλεμων δικαστών 2100» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

«Μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι για μία απόφαση γίνεται τελεσίδικη στην Ελλάδα κατά μέσο όρο σε 1.450 ημέρες, όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται περίπου στις 600. «Πίσω τους αυτά τα στοιχεία κρύβουν και προβλήματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και δύο αιώνες: Την άνιση κατανομή του έργου των δικαστών, την παρωχημένη χωροταξία των δικαστηρίων και μαζί τους μια βαβέλ από αντικρουόμενες διαδικασίες και δομές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης» τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Ακόμη μία εθνική παραδοξότητα, είναι πως σε πρώτο βαθμό υπάρχουν δύο τύποι δικαστηρίων». Όπως είπε, «το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης».

«Θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι: «Το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο, με κριτήρια την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και των υποθέσεων, τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε περιοχή». «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 και του 1960» σημείωσε, τονίζοντας ότι ερχόμαστε στον 21ο αιώνα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το βασικό ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα, αφού οι υποθέσεις θα μοιράζονται σε περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς.

Περιγράφοντας τη νέα διάταξη των δικαστικών δυνάμεων, είπε ότι 1.000 πρώην ειρηνοδίκες αναβαθμίζονται σε πρωτοδίκες, αυξάνοντας σε 2.100 τους ετοιμοπόλεμους δικαστές.

«Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη διαβούλευση υπήρξε ευρύς διάλογος και σημείωσε ότι είναι αναπτυξιακός αλλά και κοινωνικός ο χαρακτήρας της μεταρρύθμισης. Όπως τόνισε, «Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά όποιον ζητεί την προστασία της».

Αναφερόμενος στη δίκη για το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Μόλις χθες ανέκυψε και το ζήτημα με τις ποινές», υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει έξι χρόνια από την τραγωδία με 104 νεκρούς. Όπως ανέφερε, «θα περιοριστώ σε 3 επισημάνσεις»: «Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες αν κρίνονταν με βάση το πλαίσιο της Ν.Δ.»

«Πράγματι υπήρξε αργοπορία κάτι που δικαιώνει τις παρεμβάσεις»

«Η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες. Οι κρίσεις δεν είναι τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η ίδια η Δικαιοσύνη το κρίνει, να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο, με τη σκέψη και την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία, με δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανέφερε εξάλλου ότι: «Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112».

«Επιμένουν να δυσφημούν τη χώρα»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Αυτές οι ρυθμίσεις δίνουν ώθηση στο κράτος δικαίου και σε πολλά επίπεδα». «Μιλώ για 21 ορόσημα τα οποία θέσαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 11 από τα οποία έχουν επιτευχθεί. Σε πείσμα όλων όσοι εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου σαν χούντα, αναγνώρισε πρόσφατα και η αρμόδια επίτροπος Βέρα Γιούροβα. Αυτά δεν αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευση που επιμένει να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

«Διαπιστώνω ξανά την άρνηση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Μιλάει για τη Δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δισ. το χρόνο. Φανταστείτε πού θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές. Δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά. Κρύβετε ότι αυτός ο απολιτικός λαϊκισμός που λανσάρετε οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία», συνέχισε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη διερωτήθηκε «πόσο αγκυλωμένο και οπισθοδρομικό αποδεικνύεται ένα κόμμα που θέλει να είναι προοδευτικό». «Τώρα ένα νέο όχι σε κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι βασικό ζητούμενο», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των εγγραφών στην επιστολική ψήφο και είπε πως είδε με χαρά τα κόμματα που την καταψήφισαν να κάνουν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. «Όταν θα έρθει στην ολομέλεια η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές το 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;», συμπλήρωσε. Ζήτησε, δε, «να μην αφήσουμε την τοξικότητα να απλωθεί στον τόπο» ενόψει των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ». «Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις για το αύριο» επανέλαβε, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο αποχής ή στροφής των πολιτών προς τα άκρα. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις