Breaking news

Πόσο μας κόστισε τελικά η συμμετοχή στη Eurovision;
A

Ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision εκτός από αξιόλογα τραγούδια προσέφερε στο τηλεοπτικό κοινό και αρκετά παρασκηνιακά ευτράπελα. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1956 και από τότε οι απανταχού θαυμαστές της Eurovision ανυπομονούν όλο τον χρόνο για την διοργάνωση.

Ο φετινός διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας από την Πέμπτη 9 Μαΐου έως και το Σάββατο 11 Μαΐου, προκάλεσε ποικίλα σχόλια τόσο για το περιστατικό, το οποίο βαραίνει τον Joost Klein, εκπρόσωπο της Ολλανδίας, όσο και για όσα συνέβησαν με την ισραηλινή συμμετοχή αλλά και για τα… χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι.

Υπενθυμίζουμε πως η Μαρίνα Σάττι κατέκτησε την 11η θέση με το «Ζάρι».

Αυτό, ωστόσο, που απασχολεί πολύ κόσμο είναι ποιος διοργανώνει την Eurovision και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

EBU και οι «Big Five»

Κάθε χώρα που θέλει να λάβει μέρος στη Eurovision οφείλει να πληρώσει ένα ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόραση (EBU), η οποία είναι και η διοργανώτρια Αρχή του μουσικού θεσμού.

Το ποσό αυτό καθορίζεται κυρίως από πληθυσμιακά κριτήρια. Έτσι, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία καταβάλλουν τα περισσότερα στην EBU για τη Eurovision 2024. Μάλιστα, οι πέντε προαναφερθείσες χώρες αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» της Eurovision και είναι παρούσες σε κάθε τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος συμμετοχής για πολλά κράτη μέλη και ειδικά τα μικρότερα δεν είναι αμελητέο και έτσι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν στέλνουν αποστολές στη Eurovision. Όπως και να έχει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος το σηκώνει η διοργανώτρια χώρα με την οικονομική συνεισφορά από τον τηλεοπτικό οργανισμό που διοργανώνει τον διαγωνισμό να κυμαίνεται στα 10 με 20 εκατ. ευρώ. Κατά κανόνα κάποιο επιπλέον ποσό συνεισφέρει η πόλη που γίνεται η διοργάνωση, είτε σε χρήμα είτε σε παροχές.

Αναλυτικά τα ποσά που κόστισε η ομάδα της Μαρίνας Σάττι

Τα έγγραφα με τα ποσά που στοίχισε η εκπροσώπηση με την Μαρίνα Σάττι δημοσιοποιήθηκαν λίγα 24ωρα μετά τον Τελικό.

  • Στο πρώτο έγγραφο αναφέρεται το ποσό των 195.712 ευρώ. Πρόκειται για τα πρώτα χρήματα που βγήκαν από τα ταμεία της ΕΡΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό. Τμήμα του εν λόγω ποσού είναι αυτό που πληρώνουν όλες οι χώρες για να πάρουν μέρος στη Eurovision.
  • Στο δεύτερο έγγραφο σχετίζεται με το ξενοδοχείο όπου έμενε η ελληνική αποστολή. Το κόστος είναι 98.700 ευρώ για τη διαμονή της τραγουδίστριας και της ομάδας της σε ξενοδοχείο στο Μάλμε.
  • Περίπου 30.000 ευρώ κόστισαν τα link για τις ζωντανές συνδέσεις στις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.
  • Το booth από το οποίο εκφώνησαν τους ημιτελικούς και τον τελικό οι Ζερόμ Καλούτα και Θανάσης Αλευράς στοίχισε στην ΕΡΤ περίπου 12.000 ευρώ.
  • Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας μαζί με τη σύμβουλό του, Λίνα Παπαδάκη κόστισαν περίπου 3.000 ευρώ για τις δύο ημέρες που μετέβησαν στη Σουηδία για τον μουσικό διαγωνισμό.

Συνολικά το ποσό αγγίζει τα 300.000 – 350.000 ευρώ.

Τα έγγραφα αυτά δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της Διαύγειας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις