Breaking news

instagram
A

Μια μεγάλη απάτη γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο instagram, με έναν ψεύτικο διαγωνισμό να κάνει την εμφάνισή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr, πρόκειται για τον λογαριασμό με όνομα χρήστη promax13_greece στον οποίο οδηγούνται χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης μετά από tag που τους έκαναν σε φωτογραφία άλλοι χρήστες.

Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο λογαριασμό, για να κερδίσει κάποιος το iPhone θα πρέπει να μεταβεί στην ιστοσελίδα bestevents.site.

Δείτε όλα τα βήματα που υπάρχουν στο διαγωνισμό απάτη.

  • Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας ενημερώνονται ότι για να λάβουν το δώρο θα πρέπει να απαντήσουν στις ερωτήσεις του διαγωνισμού και να καταβάλουν το ποσό των 2 ευρώ.
  • Στο κάτω μέρος της σελίδας παρουσιάζονται παραπλανητικά σχόλια, τα οποία έχουν πρόσφατη ημερομηνία, η πλειονότητα των οποίων αναφέρουν ότι κέρδισαν το κινητό. Στα σχόλια φαίνεται ότι υπάρχει και απάντηση από λογαριασμό που συνδέεται με την κατασκευάστρια εταιρεία (Τεχνική Εξυπηρέτηση Apple).
  • Όσον αφορά τον «διαγωνισμό», οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ερώτηση 1 από 3: Χρησιμοποιείς προϊόντα Apple;

Ερώτηση 2 από 3: Γιατί επιλέγεις iPhone αντί άλλα smartphones;

Ερώτηση 3 από 3: Σε περίπτωση αν κερδίσεις, είσαι έτοιμος να περιμένεις 5 μέρες για παράδοση στην πόρτα σου;

Σύμφωνα πάντα με το ellinikahoaxes.gr, όποια απάντηση κι αν επιλεγεί στις ανωτέρω ερωτήσεις, οι συμμετέχοντες περνούν επιτυχώς στο επόμενο βήμα του «διαγωνισμού».

Σε αυτό θα πρέπει να “μαντέψουν” σε ποιο από τα 12 κουτιά υπάρχει κρυμμένο το κινητό τηλέφωνο. Όσες φορές δοκιμάσαμε, εμφανιζόταν πάντα στην 2η προσπάθεια.

Στο μήνυμα που αναδύεται αναφέρεται ότι το “δώρο” θα φτάσει σε 5-7 ημέρες και ότι θα υπάρχει κόστος για την μεταφορά του, το οποίο το χρεώνεται αυτός που το κέρδισε. Η σελίδα που ανακατευθυνόμαστε αναφέρει ότι το κόστος θα είναι 3€.

Σε αυτή οι επισκέπτες καλούνται να καταχωρήσουν προσωπικά στοιχεία στην αρχή και στο επόμενο βήμα τα στοιχεία της χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας που θα χρεωθούν το ποσό.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες απάτες, στην συγκεκριμένη για να προχωρήσουν οι επισκέπτες της σελίδας στο τελευταίο βήμα (καταχώρηση στοιχείων πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας), είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν τους όρους χρήσης.

Σε αυτούς, όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί, τα 3 ευρώ δεν είναι για την αποστολή του “δώρου” αλλά για την δοκιμαστική περίοδο μίας συνδρομητικής υπηρεσίας πρόσβασης σε πλατφόρμα. Η δοκιμαστική περίοδος διαρκεί δύο (2) ημέρες και ξεκινά όταν συμπληρωθούν τα στοιχεία πληρωμής κατά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα. Μόλις η δοκιμαστική περίοδος παρέλθει και από τη στιγμή που δεν έχει ακυρωθεί η συνδρομή, τότε αυτόματα χρεώνονται 49.99€ σε μηνιαία βάση.

Στους όρους χρήσης αναγράφεται ότι για την επιστροφή χρημάτων θα πρέπει να αποσταλεί σχετικό αίτημα εντός 7 ημερών από την ημερομηνία χρέωσης. Για την ακύρωση της συνδρομής και για την αποστολή παραπόνων ως μέσο επικοινωνίας αναφέρεται το email:[email protected].

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπο της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα, να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,

η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Απάτη και μέσω SMS

Μία σειρά από νέα μηνύματα φαίνεται να έχει ξεκινήσει ένα από τα γνωστά 5ψήφια νούμερα… Τι πρέπει να κάνουν όσοι λάβουν μηνύματα.

Υπερχρεώνουν όσους απαντήσουν στο μήνυμα που θα τους αποσταλεί.

Παράλληλα τους εγγράφουν χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους σε υπηρεσίες με επιπλέον χρέωση.

Ο κάτοχος του κινητού λαμβάνει ένα μήνυμα από τον πενταψήφιο αριθμό 54122 με τους αποστολείς να διαφοροποιούνται. Συνήθως υπογράφει ένα όνομα και το μήνυμα είναι σχεδόν τυποποιημένο:

«Καλησπέρα σας. Μόλις μπήκα στο τσατ και βρήκα το ψευδώνυμό σου. Αν επιτρέπεται για τι ψάχνετε και από πού είσαι;»

Αν λάβετε παρόμοιο μήνυμα, σε καμία περίπτωση να μην απαντήσετε.

Παράλληλα, μπορείτε να αποκλείσετε τον αριθμό πατώντας στο μενού του κινητού σας, εντός του μενού των επιλογών για αυτόν τον αριθμό.

SMS απάτη: Απάτες με πενταψήφια SMS και κλήσεις +44 από Λονδίνο… μέσω Αλβανίας, πως θα κάνετε φραγή
Όλο και πληθαίνουν οι απάτες μέσω διαδικτύου αλλά και τηλεφώνου με καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις για κλήσεις που δεν έκαναν και μηνύματα που δεν εστάλησαν.

SMS απάτη: Πως την πατάμε

«Δωρεάν SMS – Βάλε το Pin 1278 στη σελίδα και επιβεβαίωσε τη συνδρομή σου – 22,80 ευρώ τον μήνα» «Διαγραφή – στείλε stop στο 54123».

Τα παραπάνω αντιστοιχούν στα μηνύματα υψηλής χρέωσης που έχει λάβει στο κινητό ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών με αποτέλεσμα να πληρώνει για υπηρεσίες που ποτέ δεν επέλεξε, τουλάχιστον συνειδητά.

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή απάτης μέσω πενταψήφιων χρεώσιμων sms (υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης).

Συνήθως, ο παραλήπτης ανυποψίαστος, στέλνει sms για τη διαγραφή του από την υπηρεσία και με τον τρόπο αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό επειδή χρεώνεται τόσο για την αποστολή του μηνύματος διαγραφής όσο και για νέα μηνύματα που ενδεχομένως λάβει, παρότι έχει ζητήσει το αντίθετο.

Έπεσε σε τοίχο η προσπάθεια να μπει εκ των προτέρων φραγή στα μηνύματα από πενταψήφια νούμερα που επισύρουν υπέρογκες χρεώσεις για τους συχνά ανυποψίαστους καταναλωτές. Για αυτό το λόγο οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να μην την πατάνε με παρόμοιες περιπτώσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις