CLOSE

Breaking news

emvolio
A

Σύμφωνα με news4health, το 20% των καρκίνων παγκοσμίως οφείλονται σε ιούς. Οι ιοί δεν προκαλούν καρκίνο αμέσως μετά τη λοίμωξη. Οι καρκίνοι αρχίζουν να σχηματίζονται αφού περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τη μόλυνση. Οι ιοί εκπαιδεύουν τα κύτταρα τα οποία καταλαμβάνουν σχετικά με το πώς να διαφεύγουν από την φυσική βιολογική διαδικασία του κυτταρικού θανάτου.

Με αυτή την διαδικασία αυτά τα τροποποιημένα κύτταρα ακολουθούν μια διαδικασία γενετικών αλλαγών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως γράφει ο καθηγητής Παθολογίας, μικροβιολόγος και ερευνητής ιολογίας στο The Conversation, Ronald C. Desrosiers, αυτό που προσπαθούν να κατανοήσουν σήμερα οι επιστήμονες είναι με τι τρόπο οι ιοί επηρεάζουν τα κύτταρα και την υγεία των ατόμων που μολύνονται.

Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί θα είναι σε θέση να τους εμποδίσουν και να τους θεραπεύσουν.


Όλοι οι ιοί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 22 μακρινές οικογένειες. Πέντε από αυτές τις οικογένειες πρόκειται για ιούς που μένουν στο σώμα όταν μας μολύνουν για πάντα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο έρπης που προκαλεί ανεμοβλογιά στα παιδιά και μπορεί να εμφανιστεί ξανά αργότερα στη ζωή σαν έρπης ζωστήρας. Ο έρπης ζωστήρας συνδέεται με την εκ νέου ενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς. 

Μάλιστα, ακριβώς αυτή του η ικανότητα να επιβιώνει για χρόνια στον οργανισμό, βοηθά τον ιό να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Ποιοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Μέχρι τώρα υπάρχουν επτά γνωστοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από αυτούς, 5 είναι μέλη των ιών που επιμένουν να ζουν στον οργανισμό για πάντα μετά την μόλυνση.

Για παράδειγμα ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, γνωστός ως HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης ο ιός Epstein-Barr που προκαλεί το λέμφωμα Hodgkin και το σάρκωμα του Kaposi, και ανήκει στην οικογένεια του έρπη.

Ο ανθρώπινος Τ-λεμφοτρόπος ιός, που προκαλεί ένα είδος λευχαιμίας είναι γνωστός ρετροϊός. Επίσης, ο ογκογόνος ιός πολυώματος προκαλεί το λεγόμενο καρκίνωμα των κυττάρων Merkel και ανήκει στην οικογένεια των πολυωμάτων.

Αυτοί οι πέντε ιοί περιλαμβάνουν γενετικό κώδικα για μια και παραπάνω πρωτεΐνες οι οποίες εκπαιδεύουν τα κύτταρα να αποφεύγουν τον κυτταρικό θάνατο και με αυτό τον τρόπο μετατρέπονται σε αποτελεσματικά και «αθάνατα» και έτσι συνεχίζει η ανάπτυξη των κυττάρων.

Τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται από αυτούς τους ογκογενείς ιούς περιλαμβάνουν τις γενετικές πληροφορίες των πραγματικών ιών, πολλά χρόνια μετά την μόλυνση. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που μολύνονται με έναν από τους 5 ογκογενείς ιούς αναπτύσσει καρκίνο που σχετίζεται με τον ιό αυτό.

Οι άλλοι δύο ιοί της ηπατίτιδας Β που ανήκουν στην οικογένεια hepadna και στην ηπατίτιδα C στην οικογένεια φλαβών είναι αρκετά διαφορετικοί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με αυτούς τους ιούς είναι ικανοί να καταπολεμήσουν την μόλυνση αναπτύσσοντας την δική τους ανοσία και να εξολοθρεύσουν τον ιό.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την μόλυνση, μακροπρόθεσμα μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο συκώτι εξαιτίας των ιών αυτών.

Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να αναπτύξουν έναν τύπο καρκίνου στο συκώτι που ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, γιατί όταν το σώμα προσπαθεί να επιδιορθώσει τον κατεστραμμένο ιστό στο συκώτι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας μετάλλαξης.

Αυτοί οι ιικοί καρκίνοι αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία.

Αναφορικά, ο καρκίνος στο συκώτι οφείλεται για τον θάνατο περίπου 800.000 τον χρόνο και πρόκειται για τον τρίτο πιο σοβαρό καρκίνο παγκοσμίως. Περίπου τρία τέταρτα από όσους πέθαναν από καρκίνο είχαν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας στο παρελθόν.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι εξίσου επικίνδυνος.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται για 311.000 θανάτους τον χρόνο, και πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο στις γυναίκες μέχρι τώρα.

Ωστόσο ο HPV δεν βάζει απλά τις γυναίκες σε κίνδυνο μόνο όσον αφορά τον τράχηλο της μήτρας. Ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ατόμων στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο από πρωκτικούς καρκίνους και καρκίνους του φάρυγγα που συνδέονται με τον ΗPV.

Υπάρχουν ελπίδες σωτηρίας;

To πρώτο ιικό εμβόλιο που προστατεύει από την μόλυνση με HPV και σχετίζεται με τους καρκίνους εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2006. Το εμβόλιο αυτό έχει αποδειχθεί ότι και παρεμποδίζει τη μόλυνση από HPV αλλά και προστατεύει κατά της ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ευρέως διαθέσιμα παγκοσμίως και είναι ασφαλή ενώ έχεουν ελάχιστες  αντενδείξεις. Το εμβόλιο προτείνεται για παιδιά ηλικίας 11 με 12 ετών.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει για 10 χρόνια και υπάρχουν επίσης διαθέσιμες ενισχυτικές δόσεις.

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι - τυπικά τα άτομα που είναι τουλάχιστον 26 χρονών - μπορούν επίσης να κάνουν το εμβόλιο αυτό. Έτσι προλαμβάνεται η μόλυνση από την αρχή, καθώς το εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει τους καρκίνους που μπορεί να δημιουργήσει η μόλυνση που φέρνει ο ιός.

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β προσφέρει επίσης μεγάλη προστασία για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Το εμβόλιο αυτό το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1986 αναγνωρίστηκε ως το πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο.

Από τότε πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως το έκαναν και όπως φάνηκε είναι αρκετά ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τα εμβόλια σώζουν ζωές

Οι αριθμοί των καρκίνων που προλαμβάνονται και οι ζωές που έχουν σωθεί από την ηπατίτιδα Β και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, αποδεικνύουν ότι έχουμε περάσει πλέον σε μια νέα εποχή όπου οι καρκίνοι μπορούν να είναι ιάσιμοι. 

Παρόλα αυτά, η αντίσταση στα εμβόλια γενικά όπως και συμβαίνει και με αυτό κατά της COVID-19 και γενικά η διστακτικότητα των ατόμων να εμβολιαστούν είναι μεγάλο πρόβλημα το οποίο μας κρατάει σίγουρα πίσω.

Σε κάθε περίπτωση όπως όλα δείχνουν τα νέα εμβόλια που θα παρασκευαστούν και είναι πολύ πιθανό να μπορούν να μας σώσουν και από άλλους τύπους καρκίνου και όχι μόνο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις