Breaking news

misc
A

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το σύνδρομο MIS-C που πλήττει παιδιά ή νεαρούς ενήλικες νοσήσαντες από κορονοϊό, παρουσίασε ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

«Δεν είναι κάτι καινούργιο το σύνδρομο MISC, το βλέπουμε εδώ και το τελευταίο έναν χρόνο, λίγο παραπάνω, λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας COVID, είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδιά, μετά από νόσηση από COVID, η οποία μπορεί να είναι και λανθάνουσα, να μην έχει δώσει πολλά συμπτώματα, μερικές εβδομάδες, 2 με 6 εβδομάδες, μπορεί να συμβεί αυτό το σύνδρομο, το οποίο εκδηλώνεται συνήθως με υψηλό πυρετό, με συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού του παιδιού, από την καρδιά, από το γαστρεντερικό, από το αναπνευστικό, από τις βλεννογόνους και το δέρμα, δεν είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά...»

«Συμβαίνει σε μεγάλα παιδιά κυρίως και σε νεαρούς ενήλικες της δεκαετίες των 20 και των 30...».

Στην ερώτηση αν είναι κάτι επικίνδυνο, ο ίδιος απάντησε «Τα περισσότερα περιστατικά, δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, για αυτό πρέπει να μη φοβίζουμε τον κόσμο, άλλα είναι πιο ελαφριά, κάποια είναι πιο βαριά, λίγα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ...είναι διαφορετικής βαρύτητας το καθένα. Σαφώς όταν έχει προηγηθεί νόσος COVID πρέπει κανείς να έχει τον νου του. Φυσικά οι γονείς αυτό που έχουν να κάνουν είναι να πάνε στον γιατρό, να εξεταστούν στο νοσοκομείο που εφημερεύει κι αν διαγνωστεί το σύνδρομο ή χρειαστεί ειδική φροντίδα, να χρειαστεί εισαγωγή...Υπάρχει θεραπεία η οποία χορηγείται και βέβαια δεν είχαμε καμία κακή κατάληξη σε τέτοια παιδιά μέχρι τώρα...

«Ό,τι αφορά στην πανδημία είναι νέο και σε ό,τι αφορά στα παιδιά. Το σύνδρομο αυτό παρατηρήθηκε τότε, φαίνεται να έχει μια ποικιλότητα στη βαρύτητά του. Αυτό που χρειάζεται πάντα από τον γονιό είναι η συμβουλευτική από τον παιδίατρο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε περισσότερο από ότι για άλλα πράγματα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει και από αυτό το σύνδρομο», τόνισε ο καθηγητής.

Βίντεο

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις