Αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία συνεχίζει να προκαλεί το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς γιατροί και φορείς του ΕΣΥ ζητούν να υπάρξουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, ώστε να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία που μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα, ενώ καταγγέλλουν ότι «το μέτρο ισοπεδώνει ότι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια δωρεάν Υγεία».
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Αττικό και ΠΑΓΝΗ, θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη, 19 Μαρτίου, από τις 12:00 μ.μ. –έως τις 3:00 μ.μ. και κινητοποίηση στη 13:30 στο Αίθριο, με τη στήριξη της Ένωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Σημειώνεται ότι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο – με ανακοίνωση των εργαζομένων – δεν θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το σωματείο εργαζομένων αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση τους λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τμήμα σε τμήμα Παραμένουν κλειστές οι 6 από τις 14 χειρουργικές αίθουσα κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Αν ήθελαν να μειώσουν τις λίστες αναμονής θα άνοιγαν χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης προσλαμβάνοντας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
Αν ήθελαν να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα επανέφεραν το 13ο-14ο μισθό, θα μας ενέτασαν στα Βαρεά και Ανθυγιεινα Επαγγέλματα. Αντί για αυτό όμως θρασύτατα ανακοινώνουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση στους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι για πάνω από 12 χρόνια και ότι για να συμπληρώσουμε το εισόδημα μας, θα πρέπει να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες (ιδιωτικά ή το απόγευμα), να τα “παίρνουμε” από τους ασθενείς και να λέμε και ευχαριστώ γιατί έτσι ενισχύεται τάχα το εισόδημά μας.
Το πρόσωπο τους το έχουν δείξει από καιρό!
Η περίοδος του δίχρονου της πανδημίας είναι αποκαλυπτική αφού έγιναν πάνω από 200.000 λιγότερες χειρουργικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή τακτική της κυβέρνησης ήταν να κλείσει χειρουργικές αίθουσες για να τις μετατρέψει σε πρόχειρες ΜΕΘ είτε για να αξιοποιήσει το προσωπικό τους σε άλλα πόστα. Στο Αττικό, τα δύο χρόνια της πανδημίας, για 50 προσλήψεις που δεν έγιναν, πραγματοποιήθηκαν 2.000 λιγότερα χειρουργεία».
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «στηρίζει την απόφαση του ΔΣ του σωματείου του Νοσοκομείου Αττικόν και προκηρύσσει στάση εργασίας 12:00 – 3:00 μ.μ. την Τρίτη 19/03/24 για συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην κινητοποίηση στις 2:00 μ.μ. στο νοσοκομείο με αφορμή την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στο νοσοκομείο.
Στο νοσοκομείο Αττικόν:
- Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 300.
- Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση τους λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τμήμα σε τμήμα.
- Παραμένουν κλειστές οι 6 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού».
Γεωργιάδης: Αυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
«Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%», δήλωσε το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το νέο θεσμικό «έκτρωμα» του ΕΣΥ.
«Δεν διαμαρτύρονται όλοι. Διαμαρτύρεται το 1%. Είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται όλοι και όλα τα νοσοκομεία να κάνουν απογευματινά χειρουργεία; Ο υπουργός χειρουργεί το απόγευμα, εγώ πάω και κάνω επεμβάσεις;» είπε προκλητικά ο κ. Γεωργιάδης, παρά τις σύσσωμες αντιδράσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού επικουρικού προσωπικού ανά την επικράτεια.
«Με τα απογευματινά χειρουργεία δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον γιατρό, αναισθησιολόγο και νοσηλευτή θέλει να πάει να κάνει επέμβαση το απόγευμα και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον ασθενή θέλει να πάει να κάνει χειρουργείο το απόγευμα».
«Ούτε λέμε σε κανέναν γιατρό πήγαινε κάνε υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία, ούτε λέμε σε κανένα ασθενή πήγαινε υποχρεωτικά και πλήρωσε. Όλοι όσοι φωνάζουν, φωνάζουν για να μου πουν “πρέπει να το απαγορεύεις”. Εμένα με κατηγορούν γιατί τους δίνω ελευθερία. Αυτοί που φωνάζουν είναι αυτοί που θέλουν απαγόρευση. Όποιος θέλει θα πάει, όποιος δεν θέλει δεν θα πάει. Τόσο απλά» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Απογευματινά χειρουργεία: Πού γίνονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν ξεκινήσει στα τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής, είναι τα εξής:
- «Ο Ευαγγελισμός»: 2 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα. Εκτιμώμενος αριθμός περιστατικών 30. Τα περιστατικά αφορούν: Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Πλαστική Χειρουργική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ και Γναθοχειρουργική.
- «Γ.Γεννηματάς»: 4 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Γναθοχειρουργική, Πανεπιστημιακή και Κρατική Οφθαλμολογική, Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική.
- ΚΑΤ: 3 χειρουργικές τράπεζες επί 2 ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Αθλητικές Κακώσεις, Μικροχειρουργική, Ορθοπεδική, Σκολίωση και Σπονδυλική Στήλη, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Γναθοπροσωπική και Θωρακοχειρουργική.
- «Σωτηρία»: 1 χειρουργική τράπεζα επί 1 ημέρα την εβδομάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Θωρακοχειρουργική και ΩΡΛ.
Υπενθυμίζεται ότι, τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν και επισήμως στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 12 Μαρτίου και θα πραγματοποιούνται με χρήματα από τους ασθενείς. Η «πρεμιέρα» έγινε στην συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου αλλά και από το Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.