Θλιβερή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τη χθεσινή μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα, επί πληρωμή, απογευματινά χειρουργεία. Ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για νοσοκομεία – σούπερ μάρκετ, ενώ αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφτηκε το πρωί, που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους στην παρέμβαση του υπουργείου.
«Χθες, όσο κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε επικοινωνιακά, ήταν μία θλιβερή μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολίτες που περιμένουν τέσσερα και πέντε χρόνια να χειρουργηθούν, τους είπαμε ότι πρέπει να πληρώσετε για να χειρουργηθείτε. Και μπορεί ο υπουργός να είπε μετά ότι ήταν δωρεάν χθες τα χειρουργεία, σήμερα όμως δεν θα είναι, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έγιναν τραγελαφικά πράγματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επεμβάσεις.
Όπως είπε, κλήθηκε ασθενής που ήταν στη λίστα αναμονής από το 2016 για να χειρουργηθεί, ο οποίος τους είπε ότι δεν έχει τα 1.200 ευρώ που απαιτούνται για την αρθροπλαστική. Επιπλέον, άλλος ασθενής που κλήθηκε αναγκάστηκε να φέρει συγγενείς του για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό και τελικά χειρουργήθηκε ασθενής που ήταν πιο ψηλά στη λίστα, μόλις από το 2023, δηλαδή λιγότερο από έναν χρόνο.
«Τέτοιος προγραμματισμός δεν μπορεί να βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τις λίστες αναμονής. Δυστυχώς, από χθες και πέρα τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο ΕΣΥ. Θέλουμε ένα ΕΣΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας με ισότιμη πρόσβαση», τόνισε.
Ειδικά για το Ιπποκράτειο ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με τους εργαζόμενους στα χειρουργεία να δουλεύουν περισσότερες από οχτώ ώρες την ημέρα, συχνά χωρίς διάλειμμα και να τους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες άδειας στον καθένα. Και πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν υπήρχαν αναισθησιολόγοι, που παραμένουν μόλις 7 για τις 28 οργανικές θέσεις, δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες, που αν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη δεν θα υπήρχε ανάγκη για τα απογευματινά χειρουργεία.