Breaking news

Χειρουργείο
A

Ξεκινούν σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου, τα πρώτα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία, όπως γνωστοποίησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνοντας περήφανος και χαρούμενος, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Το πρώτο χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00 το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και το δεύτερο στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρίσταται στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει από κοντά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης που ανοίγει πλέον τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα πιο ιδιωτικά συστήματα στην Ευρώπη, αφού το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες. Με τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία, μπαίνει λοιπόν και επίσημα «ταφόπλακα» σε αυτό που μέχρι χτες ονομάζαμε δημόσια Υγεία. 

Τι θα γίνει με τις ελλείψεις γιατρών;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, εκτός του ότι το μέτρο αυτό ακυρώνει τη θεμελιώδη σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση, εγείρει ανησυχίες ως προς την διεκπεραίωση του, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Άλλωστε δεν θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία όλα τα νοσοκομεία αλλά μόνο εκείνα στα οποία οι γιατροί κρίνουν πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο ωράριο ή αν υπάρχει το απαραίτητο διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε 70 αίθουσες ανεπτυγμένες στα νοσοκομεία, και λειτουργούν οι 43. Στο Ιπποκράτειο κάναμε μεταμοσχεύσεις τις προάλλες με δανεικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ. »Στο Παπαγεωργίου θα γίνουν τέσσερα απογευματινά χειρουργεία την Τρίτη, λειτουργούν οι εννέα χειρουργικές αίθουσες στις 14 και θα γίνονται 10-15 χειρουργεία την εβδομάδα. Σύνολο περίπου 50 απογευματινά χειρουργεία τον μήνα. Στο Παπαγεωργίου εκκρεμούν 9.000 χειρουργεία, με εννέα αίθουσες να λειτουργούν στις 14 που έχει», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στην παράμετρο της εργασιακής εξάντλησης, που κάλλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικό λάθος. «Έχω επιστολή των συναδέλφων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που μιλάνε για εργασιακή εξάντληση και κίνδυνο λαθών. Όταν υπάρχει οικονομική ανάγκη και κάποιοι από εμάς μπουν στα απογευματινά χειρουργεία, ποιος μπορεί  να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν από την κούραση ιατρικά και νοσηλευτικά λάθη» είπε. 

Από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ το κόστος για ένα χειρουργείο

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες: πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά, ενώ το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000 ευρώανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται τα ποσά για τις χειρουργικές επεμβάσεις, που διαχωρίζονται από πολύ μικρές έως εξαιρετικά βαριές.

Κατηγορίες Χειρουργικών Επεμβάσεων Συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής
Πολύ μικρή 300 €
Μικρή 500 €
Μεσαία 900 €
Μεγάλη 1.200 €
Βαρεία 1.600 €
Εξ. Βαρεία 2.000 €

Να σημειωθεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μίας μέρας. Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 22.00.

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις