Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Εκτός υπηρεσιών υγείας έμεινε ένας στους πέντε Έλληνες, λόγω κόστους, σύμφωνα με νέα πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης, της GIVMED. Σημειώνεται ότι στο κόστος των υπηρεσιών υγείας, θα προστεθούν τα «χαράτσια» για το εμβόλιο κορονοΐου στα φαρμακεία, τα παραπεμπτικά εξετάσεων και το τον προσωπικών γιατρών.

Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα της έρευνας της GIVMED, που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις, προκύπτει ότι το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόσβαση στην υγεία και, επομένως, στα φάρμακα: οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ. 14% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου ένας στους επτά, δηλώνουν ότι ξόδεψαν περισσότερο από 1.000 ευρώ.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι αρκετά μεγάλο μέρος του δείγματος, περίπου ένας στους τέσσερις (23,3%) δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε το ποσό που ξόδεψε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με χρόνιο πρόβλημα υγείας, είναι κατά 48% πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους. Αντίστοιχα, και οι γυναίκες έχουν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να δηλώσουν το ίδιο. Ειδικότερα, το 22% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που, λόγω του κόστους, δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν, για την πλειοψηφία αυτό συνεπάγεται και τη λήψη φαρμάκων. Κάνοντας την αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύρια άτομα.

Από την άλλη πλευρά, ένας στους δύο δηλώνουν ότι τους περίσσεψαν φάρμακα τον τελευταίο χρόνο. Όταν οι ίδιοι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν γιατί συνέβη αυτό, οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν ότι ο λόγος είναι ότι ολοκληρώθηκε η θεραπεία τους. Ένα 15,1% από αυτούς (που αντιστοιχεί στο 6,9% του συνόλου του πληθυσμού) θεωρούν ότι ο γιατρός τους συνταγογράφησε περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονταν, ενώ περίπου άλλοι τόσοι (14% και 6,4% αντίστοιχα) δηλώνουν ότι αγόρασαν περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονταν.

Σπατάλη φαρμάκων

Από όσα φάρμακα έχουν σπίτι τους, οι πολίτες δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, περίπου τρία κουτιά είναι ληγμένα και περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι αυτά τα πετούν στα σκουπίδια.

Περίπου ένας στους τέσσερις δηλώνουν ότι έχουν δωρίσει μη ληγμένα φάρμακα τον τελευταίο χρόνο: κατά μέσο όρο, 5,6 κουτιά. Από εκείνους, όμως, που δηλώνουν ότι δεν δώρισαν φάρμακα ένας στους πέντε δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν πού να τα δωρίσουν.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις