Τα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας καλά κρατούν, με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να βάζει συνεχώς «λιθαράκια» για την επίτευξη του τελικού στόχου.
Έτσι, μετά τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις 12 Μαρτίου, αλλά και τις λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας προχωρά περαιτέρω το θέμα της εισόδου ιδιωτών γιατρών στη δημόσια Υγεία.
Χθες, ο κ. Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσαν μέτρα για τη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μεταξύ των μέτρων αυτών, περιλαμβάνεται η αναφορά πως στο θέμα του προσωπικού γιατρού, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ιδιώτη γιατρό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του.
Διαβάστε ακόμη - Απογευματινά χειρουργεία: Όλα έτοιμα! Λείπουν μόνο οι... γιατροί
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη για τα απογευματινά χειρουργεία, σε μια χώρα που επίσημα αναγνωρίζει ότι το 9% του πληθυσμού της δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του εξαιτίας οικονομικής ένδειας, μεγάλης αναμονής ή μεγάλης απόστασης από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, με το 32% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και το 26,3% στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Διαστρεβλώσεις από αντιπολιτευτικά μέσα»
Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ η κ. Αγαπηδάκη, η οποία χαρακτήρισε «διαστρεβλώσεις» από την πλευρά της αντιπολίτευσης τις αναφορές περί επιβάρυνσης του ασθενούς.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, «περνάμε από ένα μοντέλο που δίναμε το δικαίωμα σε έναν πολίτη να γραφτεί σε οποιοδήποτε γιατρό στη χώρα, σε ένα νέο που προήλθε από μελέτη που έγινε στο υπουργείο Υγείας. Γνωρίζουμε πόσους προσωπικούς γιατρούς χρειαζόμαστε ανά δήμο. Ο προσωπικός γιατρός είναι κοντά στο μέρος που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Δεν μπορείς να έχεις προσωπικό γιατρό στον Πειραιά και να μένεις στο Γέρακα. Αυτό αλλάζει», δήλωσε η κα Αγαπηδάκη.
«Θα ανοίξουμε θέσεις ανά δήμο για να καλύψουμε όλους τους πολίτες, δωρεάν. Εάν τώρα ο πολίτης δε θέλει το δωρεάν γιατρό και θέλει να πάει σε έναν ιδιώτη που ο ίδιος θα επιλέξει […] τότε θα το πληρώνει με ιδιωτική δαπάνη» σημείωσε.
Απαντώντας στις επικρίσεις γιατί το υπουργείο τροποποιεί τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού, η κα Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι «εάν πηγαίναμε εξαρχής να κάνουμε όλο αυτό, θα έπρεπε κανείς να μπορούσε να κάνει μαγικά. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μία δυναμική διαδικασία που, καθώς περνά ο καιρός, εξελίσσονται».
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, ο προσωπικός γιατρός σημαίνει πρόληψη. «Είχε περάσει μία εντύπωση το προηγούμενο διάστημα στους πολίτες ότι το προσωπικός γιατρός έρχεται να υποκαταστήσει τον παθολόγο μας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο προσωπικός γιατρός είναι εκεί για τα θέματα πρόληψης», πρόσθεσε.
Αξιολόγηση και πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Την ίδια στιγμή δρομολογείται η αξιολόγηση των γιατρών, με κίνητρα αλλά και «τιμωρίες» για τους γιατρούς. Όπως ανακοινώθηκε, εισάγονται δείκτες παρακολούθησης του έργου του προσωπικού γιατρού και προβλέπονται ποινές στους γιατρούς που δεν θα καλύψουν τους στόχους.
Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι δημιουργούνται 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο) και θα αποτελούν «κέντρα» εκπαίδευσης των γιατρών. Ωστόσο το υπουργείο δεν έχει δώσει ακόμα τις απαραίτητες διευκρινήσεις για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αφήνοντας θολό μέχρι στιγμής το τοπίο.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο θα έχει 4 μέλη ΔΕΠ (5 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κατάλληλα εκπαιδευμένα για να παρέχουν ΠΦΥ. Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι έως το τέλος του 2024. Τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας. Σε αυτά τα κέντρα υγείας θα λειτουργεί και τηλεϊατρική για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις.