Πολλά και σοβαρά προβλήματα προκάλεσε σε όλη τη χώρα, λόγω της κακοκαιρίας Emil, που «πλήττει» τη χώρα.
Ειδικότερα, φούσκωσαν οι ποταμοί Πηνειός και Ληθαίος, πλημμύρισαν δρόμοι σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα και το Ναύπλιο, ενώ χιόνισε στη Δυτική Μακεδονία.
Στα 3 μέτρα έφτασε η στάθμη του Πηνειού στα Τρίκαλα
Στα 3 μέτρα έφτασε η στάθμη του Πηνειού στα Τρίκαλα, στο ύψος του Φλαμουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλεί το trikalavoice.gr από το σύστημα που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Τρικκαίων στις 4 μ.μ. η στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο ύψος ήταν στα 2.94 μέτρα, ενώ του Πάμισου ποταμού στο ύψος των Μεγάλων Καλυβίων στα 2.64 μ. και στο Διαλεχτό στα 2.42 μ..
Μέσα στην πόλη ο Ληθαίος φούσκωσε, αλλά όχι σε ανησυχητικό βαθμό φτάνοντας στο 1.27μ. ύψος.
Η κατάσταση μέχρι αυτή την ώρα είναι απολύτως ελεγχόμενη όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Λάρισας, η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κα. Χρύσα Ντιντή και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Τεχνικών Εργων κ. Θανάσης Τσιάρας.
Προβλήματα απ' την έντονη βροχόπτωση καταγράφηκαν και στο Ναύπλιο. Σύμρωνα με την ΕΡΤ προβλήματα, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κοντά στο Γηροκομείο με δρόμους, σπίτια και αποθήκες που πλημμύρισαν. Η πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον δύο κλήσεις για απάντληση υδάτων.
Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Παραλιακή
Στην Αθήνα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ με τα οχήματα να κινούνται με μεγάλες δυσκολίες. Σοβαρότερα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραλιακή.
Παράλληλα, απροσπέλαστα είναι και τα δύο ρεύματα του Κηφισού, ενώ καθυστέρηση υπάρχει και στα δύο ρεύματα της Κηφισίας, από το ύψος της Πανόρμου μέχρι και το Χαλάνδρι. Στο κόκκινο είναι και η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας στο ρεύμα προς Αθήνα. Η κίνηση καταγράφεται αυξημένη και στην Αττική Οδό.
Ανατροπή νταλίκας στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η ολισθηρότητα του δρόμου προκάλεσε ανατροπή νταλίκας σήμερα το μεσημέρι (16:05) στην Περιφερειακή Οδό. Σύμφωνα με το GRTimes.gr ο οδηγός έχασε τον έλεγχο λίγο πριν την έξοδο Πανοράματος και προσέκρουσε σε μπάρες δίχως, ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.
Η κίνηση πάντως έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο ανατολικό ρεύμα παρότι η νταλίκα απομακρύνθηκε από ειδικό συνεργείο της ΕΛΑΣ.
Στη δυτική Μακεδονία η...άνοιξη μπήκε με χιόνια.
Η πρώτη μέρα της άνοιξης ήρθε με κακοκαιρία που δεν περιορίζεται μόνο σε βροχές αλλά και σε… χιόνια.
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:
H κακοκαιρία στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με το pelop.gr η κακοκαιρία οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας του Οδοντωτού και το δρομολόγιο Διακοπτό-Καλάβρυτα. Οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή των δρομολογίων και η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια διακόπηκαν ύστερα από εντολή του διαχειριστή υποδομής (Ο.Σ.Ε.) μέχρι νεωτέρας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.
Μόλις στις αρχές της εβδομάδας τα δρομολόγια είχαν διακοπεί και πάλι, μετά από ακινητοποίηση του τρένου λόγω φερτών υλικών που είχαν πέσει στη γραμμή, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό περίπου 90 επιβατών για τρεις ώρες.
Στην Καλαμάτα είχαμε κάποια πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ στην Σπάρτη υπήρξαν αντίστοιχα φαινόμενα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια η κακοκαιρία μετακινείται ανατολικά. Επιμένει στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη.
Στο Ναύπλιο αρκετά σημεία πλημμύρισαν από έντονη βροχόπτωση και οι μαγαζάτορες βγήκαν με τις σκούπες. Συγκεκριμένα, λίγο πριν το μεσημέρι η πόλη του Ναυπλίου δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής με αποτέλεσμα πρόσκαιρα να πλημμυρίσουν δρόμοι και να γίνουν αδιάβατοι για τους πεζούς, ενώ και τα αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία.
Η κακοκαιρία στις πληγείσες περιοχές
Με αγωνία αντιμετώπισε ο Νομός Τρικάλων την νέα κακοκαιρία Emil. Σύμφωνα με το trikalaopinion.gr τα πιο επικίνδυνα σημεία που προκάλεσαν έντονη ανησυχία είναι τα εξής:
Στο Βαλομάνδρι: Η πλημμύρα του Daniel «ξήλωσε» ένα μεγάλο μέρος του αναχώματος στο νότιο μέρος του Βαλομανδρίου το οποίο αποκαταστάθηκε πρόχειρα με κροκάλες και χαλίκια. Από τη νεροποντή ο Πηνειός φούσκωσε γεμίζοντας με ορμητικά νερά την κοίτη αλλά και τη ζώνη ανάσχεσης ανάμεσα στα δύο αναχώματα (Βαλομανδρίου και Φωτάδας). Το αποτέλεσμα ήταν να απειληθεί με κατάρρευση το τμήμα του αναχώματος προς το Βαλομάνδρι που αποκαταστάθηκε πρόχειρα. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ανάμεσα από τις κροκάλες περνούσε νερό προς το χωριό, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διάβρωση του αναχώματος. Αμέσως, στο σημείο έσπευσαν η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι της Περιφέρειας Θανάσης Τσίαρας (Έργων) και Σάκης Ξάφος (Παιδείας). Επί τόπου αποφασίστηκε να ενισχυθεί το ανάχωμα με χαλίκια όπως κι έγινε. Η ενίσχυση του αναχώματος σε συνδυασμό με την πτώση της στάθμης του νερού είχε ως αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέας πλημμύρας στο Βαλομάνδρι και στον Παραπόταμο.
Στη Φωτάδα: Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σήμανε «κόκκινος συναγερμός» και στη Φωτάδα όπου επίσης, το ανάχωμα αποκαταστάθηκε πρόχειρα μετά τις προηγούμενες πλημμύρες. Αμέσως, στο σημείο έσπευσαν ο αντιδήμαρχος Β’ Τομέα Σάκης Σκρέκας, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πούλιου, ο πρόεδρος του χωριού Αχιλλέας Κυριάκος και ο υπάλληλος Θοδωρής Καραίσκος, οι οποίοι ενημέρωναν συνεχώς, τον δήμαρχο Νίκο Σακκά ο οποίος είναι στην Αθήνα, για τη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εξέλιξη του φαινομένου. Τελικά, η υποχώρηση της στάθμης ήταν αρκετή για να αποφευχθούν τα χειρότερα και στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να απειληθεί επί της ουσίας, το χωριό.
Μεγάλα Καλύβια: Τα πολύπαθα από την προηγούμενη θεομηνία Μεγάλα Καλύβια ήταν επόμενο να ανησυχήσουν από τη νεροποντή με τους κατοίκους τους να επισκέπτονται τα αναχώματα για να δουν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου. Αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν από τα νερά που ξεχείλισαν από το λεγόμενο παλιό ανάχωμα.
Ζώνη Φαρκαδόνας: Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η ζώνη της Φαρκαδόνας δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο, το «κατέβασμα» των νερών προς την περιοχή δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή δεδομένου μάλιστα, ότι στον Daniel τα χωριά της περιοχής πλημμύρισαν με ήλιο, όταν δηλαδή, υποχωρούσαν τα νερά στον υπόλοιπο Νομό.
Καλαμπάκα: Τα προβλήματα στην περιοχή εντοπίζονται κυρίως, στην καθίζηση τμημάτων του ορεινού όγκου, όπως στο δρόμο προς Γλυκομηλιά. Προβλήματα προέκυψαν και στην ιστορική γέφυρα Γκίκα στην Κρανιά Ασπροποτάμου η οποία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την κακοκαιρία daniel. Η νέα βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πέφτουν πέτρες από το τόξο του γεφυριού, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ορεινός όγκος Πύλης: Ο ορεινός όγκος Πύλης, για άλλη μία φορά, υπέστη καταστροφές από τη βροχή. Καθίζηση σημειώθηκε στην εθνική οδό Τρικάλων – Άρτας, στην διασταύρωση Στουρναραίικων, και εκφράζονται φόβοι ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η κακοκαιρία, το πρόβλημα θα οξυνθεί. Στο σημείο τοποθετήθηκε ειδική σήμανση, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται από τις αρχές.
Πότε εξασθενεί η κακοκαιρία Emil
Η κακοκαιρία Emil, που ξέσπασε από χθες, Πέμπτη, το βράδυ, αναμένεται να εξασθενήσει αύριο, Σάββατο, το πρωί.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι στα ανατολικά και νότια πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, σήμερα, Παρασκευή 1 Μαρτίου:
- Βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
- Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η ανατολική Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα οι Σποράδες, η Εύβοια και οι Κυκλάδες.
- Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Αύριο, Σάββατο 2 Μαρτίου, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.