Breaking news

intime
A

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, που ζητούν την κατάργηση και τον επανασχεδιασμό της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα κλείσουν για τέσσερις ώρες τα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Καστοριάς.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα θα κλείσουν τα σύνορα προς τη Βόρεια Μακεδονία, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, καθώς την ίδια ημέρα συζητείται στις Βρυξέλλες η νέα κοινή αγροτική πολιτική, μετά και τη σημερινή κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων Φλώρινας και Καστοριάς.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ Φλώρινας ο εκπρόσωπος του μπλόκου στο τελωνείο Νίκης, κ. Γιώργος Μπέλλης «είναι η τελευταία μάχη που δίνουμε για τώρα που θα συζητηθεί και η ΚΑΠ, την οποία ζητούμε να καταργηθεί και να επανασχεδιαστεί, έτσι ώστε να μην αποτελέσει τη ταφόπλακα του πρωτογενή τομέα».

Ακόμα, από την πλευρά τους οι αγρότες της Καστοριάς θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Καστοριάς.

Καστοριά: Αγρότες έριξαν κοπριά στο γραφείο βουλευτή της ΝΔ 

Mια ιδιαίτερα πρωτότυπη διαμαρτυρία έκαναν αγρότες στην Καστοριά εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης.

Η ομάδα αγροτών επισκέφτηκε το γραφείο της βουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Αντωνίου και σκόρπισαν πάνω στο γραφείο της κοπριά μαζί με κάποια φασόλια.

«Σήμερα επισκεφθήκαμε το πολιτικό γραφείο της κυρίας Μαρία Αντωνίου βουλευτή Καστοριάς της ΝΔ, προσπαθήσαμε να την βρούμε στο γραφείο της αλλά μας είπαν ότι λείπει, το μόνο που θέλαμε ήταν να της δείξουμε πως από την κοπριά ο αγρότης μπορεί να παράξει ποιοτικά προϊόντα ώστε να αναθεωρήσει τις απόψεις της…» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση ενός εκ των διαμαρτυρόμενων αγροτών.

Πορεία με αυτοκίνητα στο κέντρο του Αιγίου

Οι αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σύμφωνα με απόφαση της συνέλευσης του αγροτικού μπλόκου.

Τα μπλόκα θα παραμείνουν μέχρι και την Κυριακή, μέρα που έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές στον Σύλλογο και από εκεί και πέρα θα κρίνει το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Πριν από λίγο πραγματοποίησαν νέα μηχανοκίνητη πορεία από το σημείο του μπλόκου, στην παλαιά εθνική, στο ύψος του Σελινούντα, μέχρι το κέντρο του Αιγίου, κάτι που είχαν κάνει και πριν από μερικές ημέρες.

Τα αιτήματα των αγροτών

Η επιστολή των αγροτών που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

  1. Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  2. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  3. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  4. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  5. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  6. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  7. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  8. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες.
  9. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Το παράρτημα των αγροτών αναφέρει:

  • Ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις