Breaking news

Αγρότες
A

Τον δρόμο της επιστροφής πήραν, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, οι αγρότες που διανυκτέρευσαν έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, μετά το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο. Αν και η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό κανένα παραπάνω από τα αιτήματα τους, οι αγρότες αποφάσισαν να επιστρέψουν στα μπλόκα, τμηματικά και συντεταγμένα, όπως δηλαδή ακριβώς έφτασαν στην Αθήνα. Όπως επισημαίνουν, στα μπλόκα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι πιο «σκληροπυρηνικοί» αγρότες, πρότειναν κατά το χθεσινό συλλαλητήριο να «κατασκηνώσουν» έξω από τη Βουλή μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ωστόσο αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο σχεδιασμός και να επιστρέψουν στη βάση τους. 

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Αγρότες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Υπολογίζεται ότι κατά το χθεσινό αγροτικό συλλαλητήριο, περίπου 200 τρακτέρ μαζί με οχήματα παρατάχθηκαν έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, με σημαίες, κόρνες, πανό και τον κόσμο να χειροκροτά στο πέρασμα τους. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που αγωνίζονται κατά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. 

Τι ζητούν οι αγρότες

Μετά τις πενιχρές παροχές που τους έκανε η κυβέρνηση, με την επιστροφή του ΕΦΚ στα καύσιμα και το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, και φυσικά τις δηλώσεις του τύπου «ό,τι πήρατε, πήρατε» και «δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος», ή «πρέπει να δώσουμε και αλλού», ανοίγοντας μια απαράδεκτη και προκλητική διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού, οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας;», επισήμαναν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν θα μπορούν ούτε να επιβιώσουν ούτε να συνεχίσουν να παράγουν.

Αγρότες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Αυτό που ζήτησαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, και υπήρχε και στο υπόμνημα που είχαν καταθέσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν:

  • Η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, καθώς όπως τόνισαν η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, διότι η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
  • Η τιμή κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα να πέσει στα 7 λεπτά, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
  • Να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
  • Να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων και να σταματήσουν οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες. 
  • Αλλαγές στην ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση». Είπαν επίσης ότι επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις