Μόνο χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 119 θάνατοι, ενώ σχεδόν 2.800 πολίτες έχουν χάσει μέσα στον Ιανουάριο τη ζωή τους με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.
Δεν επιβεβαιώνονται τα αισιόδοξα σενάρια
Την ίδια στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφει μια μικρή αποκλιμάκωση, η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο γοργή όσο αναμενόταν. Τα αισιόδοξα σενάρια πως η μετάλλαξη Όμικρον θα περιόριζε σημαντικά τις απώλειες δεν επιβεβαιώνονται, αλλά νέα μέτρα δεν προκρίνονται και η μητέρα των μαχών δίνεται πλέον για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι μια απλή ίωση, καθώς οδηγεί στη ΜΕΘ και τον θάνατο, κυρίως τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση τα στοιχεία το 75% των θανάτων αφορά κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 70 ετών, ενώ οι περιφέρειες με τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας (ανά 100.000 πληθυσμού) είναι εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι πως χρειάζονται λιγότερο καθολικά και περισσότερο στοχευμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του εμβολιασμού των άνω των 70.
Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η επαναφορά της μουσικής και η άρση των περιορισμών στο ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση (για εμβολιασμένους και για καθήμενους). Παράλληλα η Επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα, ώστε αν κρίνει σκόπιμο να εισηγηθεί άρση περιορισμών σε σχέση με τα γήπεδα και τους άλλους χώρους αθλητικής δραστηριότητας.
Ουσιαστικά στην κυβέρνηση έχουν βάλει στο συρτάρι εισηγήσεις για επέκταση της του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή για νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Θα υλοποιηθούν μόνο μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα η επτάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις. Να σημειωθεί εδώ πως το μέτρο τελικά μπαίνει σε εφαρμογή από τις 7 Φεβρουαρίου, καθώς δόθηκε μια εβδομάδα παράταση λόγω της κακοκαιρίας.
Μια εικόνα για τη στρατηγική με την οποία θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως πρόθεση είναι η αποκλιμάκωση των μέτρων. Αυτή τη στρατηγική την απέδωσε στο ό,τι η Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα και ηπιότερα συμπτώματα από τη Δέλτα, αλλά και στο ό,τι είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να ληφθούν δεν μπορούν να την περιορίσουν.
Μονόδρομος η επιτάχυνση των εμβολιασμών
Η υψηλότερη ασπίδα προστασίας παρέχεται με τον εμβολιασμό και κάθε μέρα που περνάει και δεν εμβολιάζονται οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες θέτουν τον εαυτό τους σε ανυπολόγιστο κίνδυνο. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, εστιάζοντας στην επιτάχυνση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία 7,75 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ έφτασαν τα 4.82 εκατομμύρια όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση. Μάλιστα στην κυβέρνηση - αιτιολογώντας την απόφαση για αποκλιμάκωση των μέτρων - σημειώνουν πως το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα βρήκε τη χώρα με εμβολιαστική κάλυψη στο 67% του γενικού πληθυσμού, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 84%.
Παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή η παράδοση αντιϊκών χαπιών στο σπίτι σε πολίτες από 18 ετών και πάνω που έχουν προβλήματα υγείας -όχι σε εγκύους- και βρίσκονται θετικοί με κορονοϊό. Αμέσως μόλις διαπιστώσουν -με rapid ή PCR test- ότι είναι θετικοί, μπορούν να επικοινωνούν με το γιατρό τους, ο οποίος στη συνέχεια θα κάνει στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του χαπιού. Η απάντηση θα δίνεται μέσα σε 24 ώρες με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, και αφού επιβεβαιώσει τη διεύθυνση θα μεταφέρει τα φάρμακα στο σπίτι του.
Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr