Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Αυξάνονται οι αρμοδιότητες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το επόμενο διάστημα, ενώ προστίθενται δυνατότητες στο 112, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός πρόληψης, αλλά και  διαχείρισης κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπουργείο θα μπορεί να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων και την ενίσχυση της χρήσης του 112 για τον συντονισμό των πολιτών και των υπηρεσιών.

Επιπλέον, προβλέπονται πρόστιμα ύψους μέχρι και 50.000 ευρώ σε όσους προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ πλέον οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση για τον καθαρισμό τους το καλοκαίρι.

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, «μπαίνουν» δήμοι και περιφέρειες καθώς θα μπορεί να ελέγχει αν έχουν όντως τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, ολοκληρώνοντας τους καθαρισμούς (φρεατίων, χώρων από χόρτα κ.ο.κ.) και τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα ενώ θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται. Μάλιστα, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες την υλοποίηση των έργων, ακόμα και με την μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς θα υπαχθούν στο υπουργείο και θα συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα συσταθεί και θα ασχολείται με την παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων καθώς και με την λήψη προληπτικών μέτρων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις