Breaking news

Ολοκληρώθηκε η παρέλαση για την 25η Μαρτίου
A

Σήμερα Σάββατο στις 11:00 π.μ. πρόκειται να διεξαχθεί η μαθητική παρέλαση των σχολείων της Αθήνας, ενόψει του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως κάθε χρόνο, με την πρέπουσα βαρύτητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Δημόσιους Οργανισμούς.

Λόγω της παρέλασης, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τόσο στους δρόμους της Αττικής, όσο και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ πολλά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η Επέτειος του «Όχι» συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεωτικές, αργίες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους της Αθήνας

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους Δήμους του Ν. Αττικής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ώρα 08.00΄ και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από ώρα 06.00΄, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Ειδικότερα στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, θα διακοπεί ως εξής:

- ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Κεντρική Παρέλαση), από ώρα 09.00΄ μέχρι το πέρας της παρέλασης:

  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

- ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ [Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών (Δοξολογία)], από ώρα 06.00΄ μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

- ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, από ώρα 00΄μέχρι 14.00΄:

  • 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.
  • Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.
  • Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Γρ. Λαμπράκη.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στους δρόμους που θα γίνουν οι παρελάσεις και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Αλλαγές στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιηθούν σήμερα, σε όλους τους δήμους της Αττικής.

Σημειώνεται πως όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα κινούνται με πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής και αργιών.

Όπως ενημέρωσε η ΣΤΑΣΥ, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας:

  • Ο σταθμός του Μετρό Σύνταγμα θα κλείσει στις 8:00 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν δίχως να πραγματοποιούν στάση.
  • Η Γραμμή 6 του Τραμ «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» θα έχει προσωρινό τερματικό σταθμό τη στάση «ΦΙΞ» από τις 8:00 το πρωί.
  • Η Γραμμή 7 του Τραμ «Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά» θα έχει προσωρινό τερματικό σταθμό τη στάση «ΣΕΦ» από τις 9:00 το πρωί.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα δίκτυα του Μετρό και του Τραμ αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ θα ισχύουν τα εξής από τις 10:00 και έως τη λήξη της μαθητικής παρέλασης:

  • Διακοπή κυκλοφορίας γραμμών 060, 323, 501, 527
  • Τα δρομολόγια της γραμμής 224 δεν θα εκτελούνται στην κατεύθυνση από Τέρμα (Ελ. Βενιζέλου)
  • Τα δρομολόγια της γραμμής 230 δεν θα εκτελούνται στην κατεύθυνση από Αφετηρία (Ακρόπολη)
  • Τα δρομολόγια της γραμμής Χ95 θα εκτελούνται μέχρι το σταθμό Κατεχάκη

Κλειστά εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα δε θα λειτουργήσουν σήμερα, καθώς η Εθνική Επέτειος του 1940 συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεωτικές, αργίες, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν επιχειρήσεις και καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις γιορτές, που θα είναι ανοιχτές αύριο.

Στις εν λόγω επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται μίνι μάρκετ, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία.

Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν αύριο, Σάββατο 28 Οκτωβρίου

Όσοι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο, και απασχοληθούν, αύριο, Σάββατο 28 Οκτωβρίου, δικαιούνται το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Εάν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Στην περίπτωση που εργάζονται με πενθήμερο σύστημα και η εργασία τους που παρέχεται το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 αποτελεί την 6η ημέρα εργασίας της εβδομάδας, με την επιφύλαξη και των λοιπών ρυθμίσεων της νομοθεσίας, η διάρκειά της απασχόλησής τους δεν μπορεί να υπερβεί τις 8 οκτώ ώρες και το καταβαλλόμενο σύμφωνα με τις παραπάνω προσαυξήσεις ημερομίσθιο τους προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 40%,

Εάν παρασχεθεί εργασία σε επιχειρήσεις, που αργούν  κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και για έκτακτο λόγο λειτουργήσουν, με τις νόμιμες διατυπώσεις, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό δικαιούνται προσαύξηση κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις