Γράφει ο Γιάννος Λεβισιάνος - Λαμπρόπουλος, Υπεύθυνος Διεκδίκησης του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή
Το πεδίο της εργασίας στο σεξ έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια. Όπως επισημαίνει η Άννα Κουρουπού, διευθύντρια του Red Umbrella Athens, σε πρόσφατη συνέντευξη της, «το πεζοδρόμιο έχει “πεθάνει” και τα μπουρδέλα έχουν πέσει πάρα πολύ». Η πραγματικότητα είναι πως η προσφορά και η αναζήτηση τέτοιων υπηρεσιών έχει μεταφερθεί από τους φυσικούς χώρους στο διαδίκτυο και σε πλατφόρμες που απέχουν πολύ από τους «παραδοσιακούς» τόπους. Η εργασία στο δρόμο, σε ξενοδοχεία και στα σπίτια συνεχίζεται, αλλά πλέον μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων ατόμων αναζητά νέους τρόπους και καινούργια μέσα για να παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες. Το νομικό πλαίσιο φαίνεται ωστόσο ανεπαρκές ώστε να καλύψει το συνεχώς διευρυνόμενο αυτό πεδίο. Παράλληλα, η ασάφεια του νόμου έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα των εργαζόμενων ατόμων και να δρουν ανενόχλητα κυκλώματα trafficking.
Το αίτημα μας για αλλαγή του Νόμου
Η αλήθεια είναι πως ο ισχύων νόμος 2734/99 ήταν ανεπαρκής από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει σχετικά με την αδειοδότηση τόσο των εργαζόμενων ατόμων όσο και των οίκων, που αποτελούν άλλωστε το μοναδικό μέρος όπου επιτρέπεται νόμιμα η εργασία. Ωστόσο, οι περιορισμοί καθιστούν αδύνατη τη νόμιμη λειτουργία τέτοιων χώρων. Χαρακτηριστικό σημείο της προβληματικής φύσης του νόμου είναι η υποχρέωση των οίκων να βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από μια σειρά επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων όπως πλατείες, παιδικές χαρές, ναοί, σχολεία, φροντιστήρια και άλλα. Η εύρεση τέτοιων χώρων σε πυκνά δομημένα αστικά περιβάλλοντα, όπως της Αθήνας, είναι πρακτικά αδύνατη και ωθεί τα άτομα στην παράνομη εργασία. Επιπλέον, ο νόμος δεν ορίζει τίποτα σχετικά με την εργασία στο δρόμο, σε ξενοδοχεία και στο διαδίκτυο αφήνοντας τα σεξεργαζόμενα άτομα σε νομικό κενό και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η αλλαγή του νόμου για την εργασία στο σεξ είναι απαραίτητη ώστε το ελληνικό νομικό πλαίσιο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η εργασία στο σεξ πρέπει να θεωρείται εργασία και να διέπεται από τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες υποχρεώσεις που ισχύουν για τα άτομα που εργάζονται σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ θα πρέπει να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων σε ασφάλιση και περίθαλψη, αλλά και των ίδιων υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος. Το νομικό πλαίσιο πρέπει να τους παρέχει και την διασφάλιση ότι θα εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και ότι θα μπορούν άφοβα να καταγγείλουν οποιαδήποτε τυχόν παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Το αίτημα αλλαγής του νόμου αποτελεί βασική διεκδίκηση του Red Umbrella - Κέντρου Ενδυνάμωσης για Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ. Τον Ιούνιο του 2022 διεξήγαμε ημερίδα σχετικά με την αλλαγή του νόμου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου είχε τεθεί υπόψη τους η προβληματική φύση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Η κοινή παραδοχή ότι πράγματι ο νόμος είναι προβληματικός και πρέπει να αλλάξει, δικαιώνει την πεποίθηση μας πως το αίτημα μας για μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό.
Από την Κοινότητα για την Κοινότητα
Το Red Umbrella Athens δημιουργήθηκε το 2015 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», των Κέντρων Πρόληψης & Σεξουαλικής Υγείας «Checkpoint» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας». Τον Ιούλιο του 2022 άρχισε να λειτουργεί και το Red Umbrella Thessaloniki, το αντίστοιχο κέντρο μας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το Red Umbrella έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από άτομα τόσο της κοινότητας των εργαζόμενων στο σεξ όσο και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με παροχή υπηρεσιών τόσο εντός των δομών μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στο δρόμο.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:
- εξέταση για τον HIV, την ηπατίτιδα B & C και τη σύφιλη
- συμβουλευτική σεξουαλικής υγείας
- δωρεάν προφυλακτικά και τεστ εγκυμοσύνης
- άμεση διασύνδεση με υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας
- ψυχοκοινωνική/νομική υποστήριξη
- συμβουλευτική για θέματα εξαρτήσεων από ουσίες
- παροχή υλικού ασφαλέστερης χρήσης ουσιών
- παροχή δωρεάν ρουχισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης
- καλλιτεχνικές & ψυχαγωγικές δραστηριότητες
- υπηρεσίες αισθητικής (μακιγιάζ, κούρεμα, μανικιούρ κ.ά).