Breaking news

Μαστογραφία
A

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννήματα», για τον καρκίνο του μαστού επεκτείνεται και στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

 

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννήματα» είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, «όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους».

Στη συζήτηση παρενέβησαν και γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, ενώ τοποθετήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στον περαιτέρω σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας που αφορά στην πρόληψη: «Θα κάνουμε πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις να αυξήσουμε τον εμβολιασμό των νέων κοριτσιών έναντι του ιού HPV. Σκοπός είναι να μην έχουμε στην χώρα μας σε δέκα χρόνια περιστατικά από καρκίνο τραχήλου της μήτρας».

Τι πρέπει να κάνετε αν δεν λάβετε sms

Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει τα εξής τρία βήματα που μπορούν να βρουν πιο αναλυτικά στο mastografia.gov.gr.

Βήμα 1ο

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). 

Αν οι γυναίκες  δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους στα Συνεργαζόμενα Κέντρα που θα βρουν στο ίδιο site δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους.

Βήμα 2ο 

Με το παραπεμπτικό- άυλο ή μη- μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα κέντρα του προγράμματος ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στον ιστότοπο του προγράμματος.

Υπάρχει πρόβλεψη και για τις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε διαγνωστικά κέντρα. 

Βήμα 3ο 

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας, εκδίδεται η γνωμάτευση από τον ειδικό της Μονάδας Υγείας (Δημόσια ή Ιδιωτική) στην οποία διενεργήθηκε η εξέταση. Σε περίπτωση μη ανίχνευσης ευρήματος, ολοκληρώνεται ο προληπτικός έλεγχος.

Βήμα 4ο (μόνο σε περίπτωση ευρήματος)

Σε περίπτωση που ο ειδικός συστήσει κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό, τότε ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η γυναίκα παραπέμπεται για τη διενέργεια δωρεάν υπερηχογραφήματος μαστού, και πάλι μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της. Η γυναίκα θα κάνει το υπερηχογράφημα και θα λάβει ενημέρωση για το αποτέλεσμα από τη Μονάδα Υγείας στην οποία διενήργησε την εξέταση. 

Δημιουργείται αυτόματα δικαίωμα επίσκεψης και η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό κατάλληλης ειδικότητας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της. Αν ο ιατρός διαπιστώσει ότι δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω έλεγχο μετά την κλινική εξέταση και γνωμάτευση της ψηφιακής μαστογραφίας, ο κύκλος προληπτικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε αυτό το στάδιο.

Πάντως, όλα τα βήματα γίνονται ακόμα πιο απλά και πιο εύκολα με την άυλη συνταγογράφηση, η οποία υλοποιείται εύκολα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.

Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ τον δικό σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας
  • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail).

Δύο χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά 

Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του μαστού, ενώ σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, έφυγε από τη ζωή η γυναίκα που έδωσε την πιο γενναία μάχη με τη συγκεκριμένη ασθένεια, η Φώφη Γεννηματά. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις