Breaking news

daktylios.jpg
A

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να επιστρέψει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, μετά την καλοκαιρινή παύση του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο Δακτύλιος τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου και το 2021 στις 25 Οκτωβρίου, ενώ συνήθως διαρκεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Οι ώρες και μέρες του Δακτυλίου

Θυμίζουμε ότι τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δακτύλιο «περιορίζεται» από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Όρια δακτυλίου

Η περιοχή του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Ανδρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας».

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας ισχύει τις εξής ώρες και ημέρες:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη: 07:00 - 20:00
  • Παρασκευή: 07:00 - 15:00
Δακτύλιος

Το πρόστιμο

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δηλαδή με διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Ποιοι κυκλοφορούν «ελεύθερα» στο κέντρο

Στον δακτύλιο μπορούν να κινούνται ελεύθερα όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα, καθώς φυσικά και τα ταξί.

Κανονικά κυκλοφορούν ακόμα, για την είσοδο και έξοδό τους και τα αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων της περιοχής, που περικλείονται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται

Μάλιστα, στο νέο Δακτύλιο θα εισέρχονται ελεύθερα, από φέτος τον Οκτώβριο, και όλα τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 125 γρ./χλμ. 

Οι κάτοχοι των ανωτέρω οχημάτων, για να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον Δακτύλιο, πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr

Υπό το καθεστώς των μονών – ζυγών κινούνται όλα τα υπόλοιπα οχήματα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις