Breaking news

νοσοκομείο (Eurokinissi)
A

Χωρίς προσωπικό, με ανοργάνωτα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και με εφημερίες πνιγμένες από φορεία, ράντζα και στριμωγμένους ασθενείς, μπαίνει το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία στο Φθινόπωρο.

Ένα Φθινόπωρο κατά το οποίο αναμένεται τριπλό χτύπημα, ιώσεων, γρίπης αλλά και νέων παραλλαγών του κορονοϊού.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μιλά για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αλλά προς ώρας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε τα βασικά περιστατικά.

Στον αέρα οι προσλήψεις

Άλλωστε όλα είναι ακόμη στον αέρα, ενώ οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού δεν έχουν ξεκινήσει καλά καλά. Μέχρι να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία θα έχουν περάσει χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού (4000 άτομα) που είχε γίνει από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης, ακόμη δεν έχει οδηγήσει στα νοσοκομεία τους επιτυχόντες σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Γεγονός βέβαια που σημαίνει πως και οι προκηρύξεις που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα, δεν αναμένεται να ενισχύσουν το σύστημα υγείας άμεσα.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας

Δεν είναι τυχαίο ότι στο υπουργείο Υγείας γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για να βρεθεί μια λύση για τις αλλαγές στις εφημερίες στα νοσοκομεία, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο τριπλό κύμα που αναμένεται άμεσα.

Βέβαια οι συνολικές αλλαγές θα προωθηθούν από τον Νοέμβριο και μετά οπότε και ο υπουργός Υγείας φιλοδοξεί να φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα σχέδιο για έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των εφημεριών. Θα πρόκειται βέβαια για ένα σχέδιο το οποίο για να υλοποιηθεί στην πράξη θα χρειαστεί μήνες.

Μέχρι τότε τα νοσοκομεία και οι κλινικές θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα εκατοντάδες περιστατικά γρίπης, ιώσεων αλλά και κορονοϊού που καταφθάνουν κάθε χρόνο από το Φθινόπωρο και μετά στο ΕΣΥ.

Καλπάζουν και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού

Την ίδια ώρα ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει την Ευρώπη και να σκοτώνει «αθόρυβα» τους νοσούντες αφού η πανδημία μοιάζει να έχει ξεχαστεί εντελώς.

Όμως μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 39 θανάτους από κορονοϊό και 25 διασωληνωμένους, με την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αγγίζει το 14%.

Μάλιστα η ανησυχία των επιστημόνων εντείνεται καθώς και επισήμως πια έφθασε στην χώρα μας η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού , η οποία κυριαρχεί σε πάνω από 20 χώρες και φέρει την ονομασία «Pirola».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα πέντε πρώτα κρούσματα στην εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επιτήρηση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η «Pirola» λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Ο συνδυασμός λοιπόν των περιστατικών γρίπης, ιώσεων αλλά και νέων παραλλαγών του κορονοϊού, καθιστά τα νοσοκομεία φέτος ιδιαίτερα ευάλωτα στο να παρουσιάσουν ακόμη χειρότερη εικόνα από αυτή που έχουν σήμερα, με δεδομένο ότι βρίθουν προβλημάτων και ελλείψεων.

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Το νέο σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα δύσκολα θέματα που πάνε για… αργότερα και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ - Η κακοκαιρία θα χτυπήσει από Δευτέρα τη Θεσσαλία

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις