150 κήποι από το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διατίθενται προς πολίτες που επιθυμούν να διατηρούν τον δικό τους λαχανόκηπο.
Ειδικότερα, σε τηλεοπτική εκπομπή μίλησε η Ελένη Πατίκα, υπεύθυνη των αγροκτημάτων του ΑΠΘ, αναφέροντας πως «150 κήποι, με έκταση 100 τ.μ. ο καθένας, διατίθενται κάθε χρόνο από το Αγρόκτημα του ΑΠΘ προς πολίτες που θέλουν να διατηρούν τον δικό τους λαχανόκηπο».
Ειδικότερα, πρόσθεσε πως «οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμοι λαχανόκηποι για φέτος και ότι απαγορεύεται η χρήση χημικών ουσιών καθώς όλες οι καλλιέργειες είναι βιολογικές».
Την ίδια στιγμή, ο δενδροκόμος Γιώργος Ποτούρογλου ανέφερε ότι «το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γεωπονίας παρέχουν στους χρήστες:
- συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές του Τμήματος και γεωπόνους,
- νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο
- καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής».
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης
Όπως ανέφερε η κα Πατίκα στην ΕΡΤ: «Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η διάθεση των κήπων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών».
«Το Αγρόκτημα είναι ο φυσικός χώρος της Γεωπονικής Σχολής, όπου πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των περισσότερων μαθημάτων, όλες σχεδόν οι πειραματικές εργασίες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών, η επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Στην περίπου 1.800 στρεμμάτων έκταση του Αγροκτήματος υπάρχουν εκπαιδευτικές και ερευνητικές καλλιέργειες, εκτροφές αγροτικών ζώων, καθώς και πρότυπες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», κατέληξε.