Breaking news

Θεσσαλία
A

Μπορεί η κακοκαιρία Daniel να πέρασε πάνω από τη χώρα μάς όχι όμως και οι συνέπειες που αφήνει πίσω της. Η χώρα είναι κομμένη στα δύο, ενώ υπάρχουν χωριά στο θεσσαλικό κάμπο τα οποία είναι ακόμα αποκλεισμένα. Σε ορισμένα η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκες και μεγάλα μηχανήματα, σε άλλα μόνο από αέρος ενώ στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας δεν έχει φτάσει ακόμη ο κρατικός μηχανισμός. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο, Ιωάννη Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.

Σε άλλες περιοχές, όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια, οι έρευνες διεξάγονται πόρτα-πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές η Πυροσβεστική παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Κλειστή η εθνική οδός στα Τέμπη

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366).

Η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο. 

Αν και δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι και ο εθνικός δρόμος.

Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου, ενώ ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως το να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το πώς μπορεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να φτάσει στη Λάρισα και αντίστροφα αφού από τη Θεσσαλονίκη πάει Βέροια, Γρεβενά φτάνει στην Καλαμπάκα από την Εγνατία Οδό, Τρίκαλα από εκεί Καρδίτσα και μετά στη Λάρισα. Δηλαδή μία παράκαμψη πέντε ωρών. Έχει κίνηση γιατί είναι η μόνη εναλλακτική διαδρομή και έχει και αρκετές νταλίκες και φορτηγά. Αξίζει να σημειωθεί πως οδικά η επικοινωνία της Λάρισας με την Αθήνα δεν έχει πληγεί καθόλου.

Από ένα συρματόσχοινο κρέμεται η πεζογέφυρα στα Τέμπη

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Σημειώνεται πως το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 18 μέτρα, τόσο είναι το ύψος της πεζογέφυρας και το νερό περνούσε από πάνω της. Οι τελευταίες εικόνες έδειχναν πως ένα κομμάτι αυτής της γέφυρας έχει αποκοπεί, κρέμεται από ένα συρματόσχοινο και είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί τελείως και να καταστραφεί η γέφυρα.

Επιπλέον μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής αλλά και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα.

Στα 15 μέτρα το νερό στο Κεραμίδι Τρικάλων 

Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα σε χωριά των Τρικάλων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Χρήστο Στρατουλάκο, τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Φαρκαδόνα Τρικάλων έχουν υποστεί ζημιές ενώ 16 σπίτια έχουν καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή, στο χωριό Κεραμίδι, το ύψος του νερού έχει φτάσει τα 15 μέτρα με αποτέλεσμα να έχει καλύψει ολοκληρωτικά τα σπίτια. Οι Αρχές προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να φτάσουν στο χωριό καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι 25 με 30 κάτοικοι οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. 

Αγώνας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στο Πήλιο

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν για 6η ημέρα και πολλά χωριά του Πηλίου. Για ακόμη μία ημέρα η Ζαγορά  μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Βράχια έχουν αποκολληθεί και έχουν κόψει στη μέση το οδικό δίκτυο που ένωνε τον Βόλο με το Βόρειο Πήλιο. Χώματα, ακόμα και δέντρα έχουν παρασυρθεί ενώ οι δρόμοι έχουν υποχωρήσει.

Χαώδης είναι η εικόνα και στη Μηλίνα. Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα παραμένουν στο παραλιακό μέτωπο ενώ ορισμένα που παρασύρθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται στη θάλασσα. Ωστόσο, αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας - Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν να φθάσουν στη Ζαγορά και στη συνέχεια ως το Χορευτό ώστε να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και για την σύνδεση της Μακρυνίτσας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις