Breaking news

INTIME NEWS
A

Πύρινη κόλαση επικρατεί στη χώρα, με τις φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Μακρακώμη και Αττική. 

Υπενθυμίζεται ότι απανθρακωμένοι εντοπίσθηκαν 18 άνθρωποι, ανάμεσα τους δύο παιδιά, στο πυκνό δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, σύμφωνα με την πυροσβεστική. 

Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης κ. Παύλος Παυλίδης εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :«Ήταν συνολικά δέκα οχτώ απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης».

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Φήμες περί εντοπισμού και άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

Στο πύρινο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ' έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς που αφήνει στο πέρασμά της έντονο το αποτύπωμά της.

Η κινητοποίηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και η μέριμνα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις λόγω της φωτιάς στον Έβρο ήταν γρήγορη προκειμένου να αποφευχθούν και φαινόμενα όπως εκείνα στην φωτιά στην Νέα Αγχίαλο με τις πρωτοφανείς εκρήξεις. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ έχει δοθεί εντολή από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ όταν αντιμετωπίζονται τέτοιες συνθήκες να φυλάσσονται τα πυρομαχικά σε αποθήκες τύπου Igloo, τα οποία είναι νατοϊκού τύπου με ισχυρό σκυρόδεμα και πυράντοχες πόρτες. 

Νέο μήνυμα του 112 για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη εστάλη πριν από λίγο. Το νέο μήνυμα για την φωτιά στην Αλεξανδρούπολη καλεί τους κατοίκους των περιοχών Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία να απομακρυνθούν προς την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Αρχικά, δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται σε Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρο και Πέραμα, με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή. Ακολούθησε νέα οδηγία προς όσους ήταν στους οικισμούς Μεστή, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα, προκειμένου να εκκενώσουν αυτές τις περιοχές, κατευθυνόμενοι επίσης προς την Κομοτηνή. 

Τοπικά μέσα κάνουν λόγο για μεγάλη αναζωπύρωση αυτή την στιγμή στο χωριό Αγνάντια. Οι φλόγες φαίνεται να έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό.

Φωτιά στη Ροδόπη

Μάχη για δεύτερο 24ωρο δίνουν οι πυροσβέστες με τη μεγάλη φωτιά στη Ροδόπη. Στόχος τους είναι να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο πύρινα μέτωπα. Ο αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης αποκάλυψε πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί!

Σε δύο μέτωπα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου, καίγοντας δασικές εκτάσεις.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης, μέχρι τη δύση του ηλίου, συνέδραμαν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αποκάλυψε πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί στο βουνό και στο δάσος Νυμφαίας.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις από το πεδίο, είναι σχετικά βελτιωμένη η κατάσταση. Εστίες υπάρχουν σε σημεία που έχει ήδη περάσει η φωτιά και δεν κάνει ζημιά. Σε εγρήγορση η πυροσβεστική λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σε σχέση με τις ζημιές, μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι δύο σπίτια στον Σώστη, μία αποθήκη στο Λινό και δασικές εκτάσεις.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν την Τετάρτη, 23 Αυγούστου δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά, η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.

Φωτιά σε Ασπρόπυργο και Φυλή 

Μαίνονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε Φυλή και Ασπρόπυργο. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά. Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, Άνω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112. Η φωτιά ανεβαίνει προς Πάρνηθα.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασποπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Έχουν καεί σπίτια και καταστήματα, ενώ οι αρχές εκκενώνουν τις οικίες. Η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ οι πυκνοί καπνοί στην περιοχή είναι τεράστιοι και φτάνουν μέχρι την Αττική οδό. Δραματική είναι η έκκληση του δημάρχου Φυλής, Χρήστου Παππού, που ζητά «επειγόντως εναέρια μέσα». 

Λίγο πριν της 4 το μεσημέρι το πύρινο μέτωπο μεγάλωσε, ενώ νέο μήνυμα έστειλε το 112 για εκκένωση στην περιοχή Πανόραμα. Στις 16:09 εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα.

Πολλά σπίτια στη Χασιά έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή, ενώ άλλα παραδόθηκαν στις φλόγες. Η φωτιά στην περιοχή ξέσπασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ ήταν σε εξέλιξη η φωτιά στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με το MEGA, η φωτιά έχει καταστρέψει εκτός από σπίτια και πολλές επιχειρήσεις. Πάνω από την περιοχή επιχειρούσαν μεταξύ άλλων και ένα Ericsson, το οποίο πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από σπίτια και αυλές όπου πραγματοποιούσε ρίψεις.

Η Τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου
  • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού
  • Από την πλατεία Φυλής
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»
  • Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα.

Φωτιά στην Μακρακώμη 

Με την φωτιά στην Μακρακώμη να μαίνεται μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους της περιοχής Βίτωλη.Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα καθώς λόγω της κατεύθυνσης της φωτιάς στην Μακρακώμη.  

Όπως αναφέρει το Lamiareport οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν ήδη στο γήπεδο του χωριού, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να μπει η πυρκαγιά στα πρώτα σπίτια. Επίσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, καθώς έχουν καεί κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να παραμένουν χωρίς ρεύμα. 

Οι δυνατοί άνεμοι έχουν απλώσει σε μεγάλο μέτωπο τις φλόγες της φωτιάς στην Μακρακώμη η οποία εκδηλώθηκε αρχικά σύμφωνα με το Lamiareport στη 13:15 δίπλα στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στο ύψος των φαναριών της Μακρακώμης.

H φωτιά γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δασική έκταση και απειλώντας καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις