Breaking news

covid19
A

Όλα τα εμβόλια που έχουν μέχρι στιγμής δανειοδοτηθεί στην Ευρώπη ενισχύουν την ανοσοποίηση με τη χορήγηση τρίτης δόσης είτε έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις όπως το  AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό θωράκισης διαφέρει από εμβόλιο σε εμβόλιο μετά την αναμνηστική δόση.

Υπάρχουν, βέβαια, εμβόλια που παρέχουν σημαντικότερη αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων και κυτταρικής απόκρισης σε σχέση με τα υπόλοιπα. Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με αυτά της «παλιάς» τεχνολογίας, παρότι όλα εξασφαλίζουν αύξηση των αντισωμάτων 28 μέρες μετά τη χορήγηση.

Συγκεκριμένα, στις εργαστηριακές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν σε εθελοντές και τα επτά διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρώπη, δύο με τρεις μήνες αφότου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού τους με τις δύο δόσεις, ή με τη μία στην περίπτωση του μονοδοσικού Johnson & Johnson. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και τα εμβόλια που δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, όπως αυτό της Valneva και της CureVac, που βρίσκονται ακόμη στη φάση των δοκιμών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιες και χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια, με τις πιο έντονες να εμφανίζονται με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης των Johnson&Johnson και AstraZeneca σε άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Αναφορικά με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με Moderna, η ενισχυτική δόση AstraZeneca δημιούργησε τις πιο σοβαρές παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα των πολυαναμενόμενων δοκιμών με κωδική ονομασία «COV-BOOST», δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και θα συμβάλλουν καθοριστικά στις πολιτικές των αρμόδιων αρχών για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους παγκοσμίως. Παρότι τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στη Βρετανική Κυβέρνηση, η ίδια προχώρησε στην έγκριση μονάχα των mRNA εμβολίων για χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι εθελοντές ήταν ήδη επαρκώς προστατευμένοι πριν τη χορήγηση της έξτρα δόσης, όμως ο επαναληπτικός εμβολιασμός δύο με τρεις μήνες μετά αποσκοπούσε στην απόκτηση πιο σαφούς εικόνας για τη δυναμική του εμβολιασμού, που θα βελτίωνε τελικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα των κυβερνήσεων ενόψει του κρίσιμου για την πανδημία χειμώνα.

Πάντως, σε αυτή την περίπλοκη μελέτη το βάρος δόθηκε στα mRNA εμβόλια, που αποτελούν τα καινούρια «όπλα» στη μάχη του εμβολιασμού, με το ερευνητικό δείγμα να αποτελείται από 2.878 ενήλικες άνω των 30.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο της Valneva δεν παρείχε παραπάνω ανοσοποίηση μετά τις 28 μέρες από τη χορήγηση σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer. Ωστόσο για το συγκεκριμένο πεδίο της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν μόνο 100 εθελοντές. Πάντως, παρατηρήθηκε ότι σε γενικές γραμμές το εμβόλιο της Valneva δεν αύξησε τα αντισώματα και στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Ακόμη, όσοι είχαν εμβολιαστεί πρώτα και με τις δύο δόσεις της AstraZeneca είδαν τα επίπεδα ανοσίας τους να αυξάνονται μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα έξι διαθέσιμα εμβόλια. 

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως με Pfizer εξ αρχής δεν σημείωσαν ιδιαίτερη ενίσχυση στην ανοσία τους μετά τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης με κάποιο άλλο εμβόλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στην ισχυρή ανοσολογική βάση απόκρισης που δημιουργεί εκ των προτέρων το εμβόλιο της Pfizer.

Τέλος, το εμβόλιο της Moderna διαπιστώθηκε ότι παρέχει τη μεγαλύτερη αύξηση αντισωμάτων μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε εμβολιασμένους που πρώτα τους έχει χορηγηθεί άλλη μάρκα εμβολίου.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων είναι «ενθαρρυντικά», δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί συνδυασμοί εμβολίων στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά της Covid-19, χωρίς ανησυχητικές παρενέργειες. Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες της αγοράς ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση για το κάθε εμβόλιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ' επέκταση κενά στην εμβολιαστική εκστρατεία, λένε οι επιστήμονες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις