Breaking news

INTIME NEWS
A

Για έβδομη συνεχή δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες στη Ρόδο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν σε Εύβοια και Κάρυστο, ωστόσο καλύτερη είναι η εικόνα των φωτιών σε Αίγιο και Κέρκυρα. Σημειώνεται ότι νέος συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα στη Ρόδο, στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα  δόθηκε εντολή εκκένωσης προς το χωριό Αρχάγγελος, μέσω του 112, δύο χωριών της Ρόδου, και πιο συγκεκριμένα, του Μαλώνα και των Μασσάρων, καθώς σημειώθηκε αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιά κοντά στα δύο χωριά.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Νωρίτερα σήμερα δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών Γεννάδι και Βατί προς Κιοτάρι με μήνυμα του 112 που εστάλη λίγο μετά τις 11 το πρωί.Τρία σπίτια κάηκαν, ενώ γίνεται προσπάθεια να σωθούν δεκάδες ακόμη. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι, ενώ επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται έχουν απομακρυνθεί προληπτικά 19.000 άνθρωποι, από τους οικισμούς: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Φωτιά στην Εύβοια

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά είναι αγροτοδασική, ειδικότερα καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού. Στο σημείο έχουν σπεύσει επτά οχήματα και 14 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο.

«Η φωτιά είναι μεγάλη και καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού. Έχουμε ζητήσει κι άλλες ενισχύσεις», τόνισε στο evima.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Νωρίτερα, μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Άγιοι Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Φωτιά στην Κάρυστο 

Την ίδια ώρα, εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στην Κάρυστο, όπου σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιοι, μέσω του 112.

Ειδικότερα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Εύβοιας κ. Γίγα «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».

 

Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «την τελευταία ώρα υπάρχει μια αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα πριν ήταν σε ύφεση».

Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα σήμερα, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι μεγάλης ισχύος. Το μέτωπο είναι μεγαλύτερο των τριών χιλιομέτρων και η φωτιά κατευθύνεται προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γιαλό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Ειδικότερα, το μήνυμα ανέφερε ότι: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Φωτιά στην Κέρκυρα

Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κέρκυρα είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλές ιδιοκτησίες Άγγλων.

Φωτιά στο Αίγιο 

Καλύτερη εικόνα από το μέτωπα της στο Αίγιο, όπου δόθηκε ολονύχτια μάχη με τη φωτιά, που ξέσπασε στην περιοχή Δερβενάκια του Αιγίου, ενώ απειλήθηκε ο οικισμός Βυτινιώτικα. Η φωτιά κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα.

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις