Breaking news

kaysonas-kafsonas.jpg
A

Για καύσωνα διαρκείας κάνει λόγο η ΕΜΥ, μέσω του νέου και επικαιροποιημένου Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, με θερμοκρασίες που φέρνουν... ζάλη!

Σύμφωνα με τις νέες προγνώσεις της ΕΜΥ, ο καύσωνας με την ονομασία «Κλέων» θα έχει θερμοκρασίες ακόμα και 45 βαθμών Κελσίου μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου, εξασθενούν οι άνεμοι και οι θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά, ενώ από αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή ο καύσωνας θα γίνει αισθητός σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Δευτέρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίας θα υποχωρήσουν, αλλά η «ύφεση» δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και από την επόμενη κιόλας ημέρα αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Τα έκτακτα μέτρα του δήμου Αθηναίων

Η ανακοίνωση της ΕΜΥ για το νέο κύμα καύσωνα

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Β. Από την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 έως και την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου


δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 και την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 έως και την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

«Καμπανάκι» από το υπ. Υγείας - Οι 9 κατηγορίες πολιτών που κινδυνεύουν

Αναλυτικές οδηγίες ενόψει του καύσωνα που συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα από σήμερα έδωσαν το πρωί της Πέμπτης ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας κάνοντας εκτεκταμένη αναφορά στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, δύο από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο τα επόνενα 24ωρα λόγω  των υψηλών θερμοκρασιών.

«Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί» είπε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Δημήτρης Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «κάποιοι κινδυνεύουν περισσότεροι».

Σύμφωνα με όσα είπε κινδυνεύουν περισσότερο: μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθιες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και θέλουμε να περιοριστεί, αυτοί που κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή κάνει πυρετό.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους ζήτησε να μην βγαίνουν έξω αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες. «Τους συνιστούμε να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να μην τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο, πάντα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και να είναι πάντα σε κλειστό και δροσερό χώρο».

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα 

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών.
  • Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις