Breaking news

ΜΕΘ
A

Τα δόντια της ξεκίνησε να δείχνει η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για διασωληνωμένους ασθενείς.  

Η Όμικρον παρουσιάστηκε από την πλειονότητα των επιστημόνων ως μία εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που προκαλεί όμως, ήπια νόσο. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι επιστήμονες «που κράτησαν μικρό καλάθι» και προειδοποίησαν ότι τα στοιχεία από την Αφρική είναι λίγα και ότι δεν γνωρίζουν πως ακριβώς θα επιδράσει η Όμικρον στον πιο γερασμένο πληθυσμό της Ευρώπης.

Το 2022 μπήκε με αδιανόητα υψηλά νούμερα κρουσμάτων να καταγράφονται καθημερινά και όπως ήταν αναμενόμενο τα νούμερα αυτά είκοσι μέρες μετά μεταφράστηκαν σε κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών, με σταθερό το νούμερο των διασωληνωμένων και τον τραγικό σκληρό δείκτη των απωλειών να μετρά 100 νεκρούς την ημέρα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε την Όμικρον μη ήπια νόσο καθώς στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. «Γίνονται εισαγωγές. Κάποιοι θα νοσήσουν βαριά, ιδίως αν είναι ανεμβολιάστοι ή που δεν έχουν κάνει την 3η δόση. Στο νοσοκομείο έχουμε 3 διασωληνωμένους με την Όμικρον. Σε κάποιους ανεμβολίαστους είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρή νόσο».

Παράλληλα δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για την Όμικρον 2 ή όπως αλλιώς την ονομάσουν, αν είναι πιο επικίνδυνο στέλεχος από την Όμικρον» σημείωσε.

Παράλληλα το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, να «μην καθησυχάζουμε τελείως για την Όμικρον. Όπου χτυπάει ανεμβολίαστους ή με δύσκολα υποκείμενα νοσήματα, ευάλωτους, ηλικιωμένους, κτλ., εκεί είναι σοβαρή. Έχουμε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά με Όμικρον ... κυρίως στις κλινικές, περιστατικά με το δυσκολότερο προφίλ, ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, με υποκείμενα νοσήματα. Όχι τόσο στις ΜΕΘ, όσο στις κλινικές, αλλά μπορεί αυτό να φτάσει και στις ΜΕΘ, να χρειαστεί να νοσηλευτούν διασωληνωμένα τέτοια περιστατικά ... η Όμικρον δεν είναι κάτι "ήπιο", είναι ηπιότερο», επανέλαβε.

Στα παραπάνω προστίθεται και η προειδοποίηση του καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Αττικόν» Ηρακλή Τσαγκάρη, ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται ήδη διασωληνωμένοι 4 ασθενείς με Όμικρον.

Μάλιστα ο καθηγητής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του καθώς όπως είπε στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα 7 περιστατικά ήταν Δέλτα και τα 4 Όμικρον.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις