Breaking news

xioni kakokairia attiki
A

Χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο, ακόμα και στην Αττική, αναμένονται για τις επόμενες ημέρες, ενώ προβλέπεται και τσουχτερό κρύο, λόγω της ψυχρής εισβολής που αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, μετά την Παρασκευή «έρχεται πολικό ψύχος με χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας ενώ ο υδράργυρος ενδέχεται να "φλερτάρει" και με τους -15° με -18° στη βόρεια Ελλάδα όπου αναμένουμε να ξαστερώσει με αυξημένες τις πιθανότητες ακόμη και για ολικό παγετό!!! Είχαμε αναφέρει αυτή την εξέλιξη αρκετές ημέρες πριν όταν μιλήσαμε για τον ΩΜΕΓΑ εμποδιστή και που θα έστελνε διαδοχικά κύματα ψύχους προς τη χώρα μας στο δεύτερο μισό του μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για μία πολύ ψυχρή, πολική αέρια μάζα η οποία κατευθύνεται νοτιότερα και, την Παρασκευή, θα φτάσει στα νότια Βαλκάνια. Μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας, λοιπόν, αναμένονται χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Περισσότερο χιόνι θα δουν οι περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω, και συγκεκριμένα Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Πελοπόννησος, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται και για την Αττική.

Οι περιοχές που θα δουν περισσότερο χιόνι είναι από τη Θεσσαλία και κάτω και συγκεκριμένα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, ενώ μεγάλη ποσότητα χιονιού αναμένεται και στην Αττική.

Τσουχτερό κρύο τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες.

Αιτία για αυτή τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo.gr, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών για τις επόμενες 5 ημέρες πάνω από την Ευρώπη σε ύψος ~1500 μέτρων από την επιφάνεια της γης.

Όπως διακρίνεται και από το βίντεο η ψυχρή εισβολή αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής 21/01 από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, Αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. 

Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικά στα βόρεια θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από το απόγευμα στα κεντρικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις