Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως ο δρόμος θα είναι ανηφορικός τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χειμώνα, καθώς δεν προβλέπεται ταχεία αποκλιμάκωση της πανδημίας αλλά ούτε και υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια (που οδηγούν σε ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά). Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Πρόκειται για μια «επικίνδυνη αποστολή», καθώς τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν θα πρέπει να απειλήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Με τη συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας να είναι προ των πυλών η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δει να αναπαράγονται από τον σκληροπυρηνικό Βορρά τα στερεότυπα περί «σπάταλων» του Νότου.
Στην εξίσωση πρέπει να μπει και ο «άγνωστος Χ» της πανδημίας, καθώς όσο συνεχίζεται ο ανοδικός αριθμός των κρουσμάτων τόσο θα απαιτείται η παράταση των μέτρων στήριξης. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πακέτο σε εστίαση και σε διασκέδαση (π.χ. αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ) , με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα νέο lockdown που θα οδηγούσε στον «αναπνευστήρα» την οικονομία.
Τα «φώτα» στρέφονται κυρίως προς τη μεσαία τάξη, την οποία πολιορκούν ουκ ολίγοι μνηστήρες. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν θέλουν να χάσουν την υπεροχή που είχαν εξασφαλίσει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο το συγκεκριμένο ακροατήριο πολιορκεί έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ενώ στενό μαρκάρισμα αναμένεται και από το Κίνημα Αλλαγής.
Μάλιστα όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο θα εντείνεται η σύγκρουση των πολιτικών μονομάχων για την κυριαρχία στον κόσμο των μισθωτών, των συνταξιούχων αλλά και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Προς το παρόν τα πολιτικά κόμματα αναμένουν τις.. πρώτες δημοσκοπήσεις του 2022, για να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για το πως βλέπουν οι πολίτες τα τεκταινόμενα στο υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.
Κατώτατος μισθός και συντάξεις στην πολιτική «μάχη»
Η εμπειρία των μνημονιακών χρόνων έδειξε πως μισθοί και συντάξεις κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Και μπορεί σε αυτή τη φάση η μητέρα των μαχών να δίνεται για την τιθάσευση της πανδημίας, ωστόσο δεδομένο είναι πως όταν επιστρέψει η κανονικότητα θα μεταφερθεί εκ νέου η συζήτηση στην οικονομία.
Στο φλέγον θέμα του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 2% από την 1η Ιανουαρίου (με αποτέλεσμα να φτάσει στα 663 ευρώ). Ο διάλογος για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα φτάσει τα 700 ευρώ. Μάλιστα δεν αποκλείεται - αν αργήσουν να στηθούν κάλπες - η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει με κατώτατο μισθό 751 ευρώ (όσο δηλαδή ήταν πριν τις μνημονιακές περικοπές).
Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και από την άλλη το pressing της αντιπολίτευσης (είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά κατώτατο μισθό 800 ευρώ).
Το δεύτερο … καυτό θέμα δεν είναι άλλο από τις συντάξεις. Είναι ένα θέμα που δεν θέλουν να αγγίζουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, με δεδομένο πως στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά στους συνταξιούχους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μερικά 24ωρα μετά από εγκύκλιο που άνοιγε το δρόμο για μειώσεις στις συντάξεις χηρείας η κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει πως εξαιρούνται οι νυν συνταξιούχοι. Μάλιστα δεν αποκλείεται το μέτρο να μπει στον … πάγο και να επανεξεταστεί γενικά η ρύθμιση.
Η ακτινογραφία των νέων μέτρων στήριξης
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση ενός νέου πλέγματος μέτρων στήριξης. Το πακέτο αυτό μεταξύ άλλων θα προβλέπει παράταση των αναστολών συμβάσεων (στους εργαζόμενους καταβάλλονται 534 ευρώ το μήνα) αλλά και αναστολή της έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας (δηλαδή υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας).
Στο κυβερνητικό «οπλοστάσιο» είναι ακόμα:
- Η αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ με τα αποκαλυπτήρια να γίνονται στο τέλος Ιανουαρίου ή πιθανότατα το Φεβρουάριο. Στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί κατά 60 εκατομμύρια, ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι θα ωφεληθούν.
- Το ενεργειακό πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - ύψους 400 εκατομμυρίων για τον Ιανουάριο- θα παραταθεί εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα σε επόμενη φάση εξετάζεται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
- Την Άνοιξη θα μπει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτροβόρων συσκευών (κλιματιστικά, πλυντήρια , ψυγεία). Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι πολίτες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.
- Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μεγαλύτερο κούρεμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr
Noodles: Ο γάτος που λατρεύει να κάθεται πάνω σε άλογα βρήκε την οικογένειά του 3 χρόνια μετά
Η Τήνος… αλλιώς! Η χειμερινή εκδοχή του νησιού της νεολαίας που θα σου μείνει αξέχαστη