Ανατρέπονται τα σενάρια που ήθελαν τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού να χαλαρώνουν από τις 16 Ιανουαρίου και μετά. Μέχρι χτες τα σενάρια που άφηνε να διαρεύσουν το κυβερνητικό επιτελείο ανέφεραν πως μετά τις 16 Ιανουαρίου, που θεωρείται από πολλούς ημερομηνία «κλειδί» θα επαναλειτουργούσε κανονικά η εστίαση και θα επέστρεφε και η μουσική.
Ωστόσο, τελικά τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση προσανατολίζονται σε παράταση των μέτρων καθώς η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσιάζει μεν μια μικρή βελτίωση, ωστόσο δεν επιτρέπει ακόμα την άρση των μέτρων.
Παράλληλα, το άνοιγμα των σχολείων δυσχαιρένει ακόμα περισσότερα την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς μόνο τις πρώτες δύο ημέρες λειτουργίας τους εντοπίστηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των επιστημόνων και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα και όλα δείχνουν πως θα τα μέτρα θα πάρουν παράταση μίας ή δύο εβδομάδων.
Μάλιστα χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό παράθυρο μόνο για σημειακές αλλαγές και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της μουσικής. Ανοιχτά υπέρ της άρσης των περιορισμών σε μουσική και ωράριο τάχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Επεκτείνεται το επίδομα 534 ευρώ και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Εάν τελικά επιβεβαιωθούν τα σενάρια και τα μέτρα πάρουν παράταση έως το τέλος του Ιανουαρίου, τότε η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μπαίνουν νέοι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ (αποζημίωση ειδικού σκοπού) καθώς και η περεταίρω επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Επιπλέον, στο τραπέζι με τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις υπάρχει και πάλι η πρόταση για αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και νέα παράταση στο περιθώριο ένταξης των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων.
Σε κάθε περίπτωση, στο κέντρο των παρεμβάσεων για τα μέτρα στήριξης, βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να οριστικοποιήσει τη λίστα με μέτρα στήριξης στο τέλος της εβδομάδας, αφού πρώτα έχει αποκτήσει πλήρη εικόνα αναφορικά με τις απώλειες που έχει προκαλέσει το νέο κύμα της πανδημίας, αλλά και τις ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν.