Breaking news

Σεισμός στην Τουρκία
A

Ανθρωπιστική βοήθεια για την στήριξη των πληγέντων της τραγωδίας που έπληξε την Τουρκία και την Συρία, μετά το φονικό σεισμό, συγκεντρώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε συνεργασία με τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και όλους τους δήμους της χώρας.

Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται από σήμερα έως και την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σε όλα τα δημαρχεία της χώρας.

Η λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο:

  • Κουβέρτες
  • Παπλώματα
  • Σκηνές
  • Υπνόσακους
  • Μαξιλάρια
  • Φακούς
  • Είδη ρουχισμού (μόνο κασκόλ, γάντια, σκούφοι, κάλτσες)
  • Είδη γυναικείας υγιεινής
  • Πάνες παιδικές και τρίτης ηλικίες
  • Συσκευασμένη ξηρά τροφή και παιδικές τροφές

«Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου που προκλήθηκε μετά την πρωτοφανούς μεγέθους ανθρώπινη τραγωδία που δοκιμάζει την Τουρκία και την Συρία και μας συγκλονίζει όλους. H αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα, θρησκεία κι εθνικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Επιφανειακό ρήγμα 

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές. 

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη» επισήμανε στην ανακοίνωσή του. 

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας. 

Τραγικός ο απολογισμός των θυμάτων 

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Ο τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός μηχανικός Δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν (φωτογραφία, επάνω, από gazeteduvar) εκτιμά με βάση τους υπολογισμούς του ότι υπάρχουν 184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία.

«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος προσθέτει ότι καθώς μόνο ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια διασώζεται κατά μέσο όρο, μόνο το 5% των ανθρώπων που περιμένουν να διασωθούν, έχουν την ευκαιρία της επιβίωσης. Διευκρινίζει, βέβαια, ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και με την προϋπόθεση πως οι υπολογισμοί του είναι σωστοί.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι έγκυρες φωνές λένε: «Γνωρίζουμε τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ταυτότητες των ανθρώπων κάτω από κάθε κτιριακή δομή. Τότε ας μας εξηγήσουν πόσοι είναι πραγματικά; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι επιζώντες;», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ετοιμότητα του τουρκικού κρατικού μηχανισμού.

 

 

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις