Breaking news

kn95_maska
A

Σύμφωνα με αναφορές οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά πολύ τόσο για άνεση στην αναπνοή αλλά και γενικότερα μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι και το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό της Covid-19. 

Τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έδωσαν τα ανάλογα στοιχεία για το πόσο προστατεύουν τα 3 είδη μάσκας και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος κορονoϊό ανάλογα με τη μάσκα που φοράει όταν έρχεται σε επαφή με άλλο ένα άτομο. 

typoi_maskas

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα και τα στοιχεία που αναγράφοντας αν ένας από τους δύο που έρχονται σε επαφή δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά.

Εάν πάλι ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά.

Αντίθετα στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν. Αλλά εάν και οι δυο φορούν μάσκα υψηλής προστασίας KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Από την άλλη να σημειωθεί ότι ο πίνακας του CDC δημοσιεύτηκε πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με αποτέλεσμα αν κάποιος αυτήν τη στιγμή δοκιμάσει αυτά τα χρονικά όρια, τότε ο χρόνος μετάδοσης είναι πολύ πιθανόν να είναι και χαμηλότερος. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις