Breaking news

ΓΚΕΙΤΣ
A

Ένα από τα πρόσωπα που συζητήθηκαν πιο πολύ την περίοδο της πανδημίας, ο Μπιλ Γκέιτς συμφωνεί ότι εντός του 2022 η ανθρωπότητα θα αφήσει πίσω της την πανδημία, όμως γνωρίζει ότι κάθε εφησυχασμός μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας προειδοποιεί ότι η επόμενη υγειονομική απειλή επιπέδου Covid-19 θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων του κόσμου και πως είναι αρκετά πιεστική ώστε να απαιτεί την προσοχή μας και στο 2022. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του για τη νέα χρονιά. Αν δηλαδή οι κυβερνήσεις πήραν το μάθημά τους απ’ τον covid ή θα πιστέψουν ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν θα προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία που είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα χτυπήσει την πόρτα της ανθρωπότητας. Και αυτός δεν είναι ο μοναδικός φόβος του…

«Υπάρχουν πολλές μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού, οι οποίες μάλιστα είναι πολύ τρομακτικές γιατί μπορείς να προσβληθείς οπουδήποτε. Η μία έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Ο απολογισμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε στην πανδημία», εκτίμησε κατόπιν σχετικής ερώτησης ο Γκέιτς, προτού αναφερθεί σε έναν τεχνικά κατασκευασμένο ιό. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί από κάποιον που θα ήθελε να προκαλέσει μία καταστροφή. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού θα είναι πιο δύσκολη από αυτή μίας επιδημίας που προέρχεται από τη φύση».

Το  θέμα «κλιματική αλλαγή» είναι επίσης σημείο αναφοράς για τον Μπιλ Γκέιτς. 

Με πρόσφατη δήλωση του ενημέρωσε ότι έχει κατορθώσει μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Breakthrough Energy Ventures, τον οποίο ίδρυσε το 2016, να συγκεντρώσει 1.000.000.000 δολάρια (ένα δις), χρήματα που προορίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ήδη πολύ μεγάλο ποσό το οποίο και αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, προέρχεται από άλλες κολοσσιαίες εταιρείες που συνεισφέρουν και εκείνες, όπως η General Motors, η American Airlines, η Microsoft (προφανώς), η Bank of America η Arcelor Mittal και η BlackRock, με την τελευταία σύμφωνα με το Bloomberg να σκοπεύει να  βάλει στο κοινό ταμείο περίπου 100.000.000 δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος της συνεισφοράς των υπολοίπων, υπολογίζεται ότι οι δωρεές κυμαίνονται σε αντίστοιχα μεγέθη.

Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς υπεραμύνεται των θέσεών του και της ανάγκης να στραφούμε σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς το «μια νέα βιομηχανική επανάσταση» και προωθώντας το πρότζεκτ Breakthrough Energy Catalyst, με στόχο την προσφορά προτάσεων που θα συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Αρκετοί βέβαια παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις θεωρώντας ότι κάτι ύποπτο υπάρχει σε αυτό το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα την κερδοφορία. Ο CEO της BlackRock, Λάρι Φλινκ, πάντως απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν το κάνουμε για να βγάλουμε χρήματα. Το κάνουμε για να καλλιεργήσουμε αυτές τις ιδέες και  να ενισχύσουμε την επιτάχυνσή τους».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις