Breaking news

Κάπνισμα
A

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι τύπος προοδευτικής πνευμονοπάθειας που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια αναπνευστικά συμπτώματα και περιορισμό της ροής του αέρα. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια και βήχα, που μπορεί ή όχι να παράγει βλέννα. Η ΧΑΠ επιδεινώνεται προοδευτικά με τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το ντύσιμο να γίνονται δύσκολες.

Οι δύο πιο συχνές παθήσεις της ΧΑΠ είναι το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα, και αποτελούν τους δύο κλασικούς φαινότυπους της ΧΑΠ.

  • Το εμφύσημα ορίζεται ως διευρυμένες κυψελίδες του πνεύμονα των οποίων τα τοιχώματα καταρρέουν με αποτέλεσμα μόνιμη βλάβη στον πνευμονικό ιστό.
  • Ως χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται ο παραγωγικός βήχας που εμφανίζεται για τουλάχιστον τρεις μήνες κάθε χρόνο για δύο χρόνια. 

Η πιο κοινή αιτία ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έκθεση σε επαγγελματικές ερεθιστικές ουσίες όπως η σκόνη από δημητριακά, η σκόνη ή οι αναθυμιάσεις καδμίου και γενετικοί παράγοντες.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, κοινές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης εσωτερικών χώρων είναι η χρήση άνθρακα και βιομάζας όπως ξύλο και ξηρή κοπριά ως καύσιμο για μαγείρεμα και θέρμανση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στις ευρωπαϊκές πόλεις εκτίθενται σε επιβλαβή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η διάγνωση βασίζεται στην κακή ροή αέρα όπως μετράται με τη σπιρομέτρηση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 ασθενείς με ΧΑΠ

Ο Ελευθέριος Βρουβάκης, πνευμονολόγος και φυματιολόγος, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ΧΑΠ και εξήγησε πως πρόκειται για μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεραγωγών μετά από έκθεση σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια λέγεται αλλιώς και η νόσος των καπνιστών.

Όπως τόνισε ο κ. Βρουβάκης, στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 ασθενείς με ΧΑΠ, με τους περισσότερους να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό.

«Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια οδηγεί σε μία κακή ποιότητα ζωής για τον ασθενή. Τον εγκλωβίζει και φτάνει σε σημείο να είναι με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία, ενώ δεν έχει καθόλου ενέργεια», συμπλήρωσε ο πνευμονολόγος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις