Breaking news

Εμπορικά καταστήματα
A

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 13 Νοεμβρίου αλλά θα είναι προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, με ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 έως τις 20:00.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια απόφαση για τα καταστήματα είχε αρχικά ληφθεί για την περασμένη, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, αλλά ακυρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας «EVA» που «πέρασε» από τη χώρα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η προαιρετική λειτουργιά των εμπορικών καταστημάτων κατέστη δυνατή σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για μεταβατική ρύθμιση η οποία ανοίγει τον «δρόμο» μέχρι την εφαρμογή νέου πλαισίου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση.

Η ρύθμιση γίνεται μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, κατά την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή προκάλεσε τις αντιδράσεις των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίες κατηγόρησαν το υπουργείο Ανάπτυξης για ξαφνικό αιφνιδιασμό τόσο της αγοράς αλλά και για την ξαφνική δημιουργία μεγάλου και αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και κατά των μικρομεσαίων εμπόρων.

Προ των πυλών Black Friday και Cyber Monday

Αντίστροφα μετράει και ο χρόνος για την Black Friday, η οποία φέτος πέφτει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022. Μάλιστα, τρεις ημέρες μετά την Black Friday, δηλαδή τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, ακολουθεί και η Cyber Monday που αφορά αποκλειστικά ηλεκτρονικές αγορές μέσω του διαδικτύου.

Το «έθιμο» της Black Friday έρχεται από τις ΗΠΑ όπου κατά την ημέρα εκείνη τα εμπορικά καταστήματα προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 80%. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα επικρατεί φρενίτιδα με τους καταναλωτές να τρέχουν στην κυριολεξία για να «αρπάξουν» τις μεγάλες προσφορές.

Αν και στη χώρα μας δεν παρατηρούνται τόσο μεγάλες εκπτώσεις, οι επιχειρηματίες των εμπορικών καταστημάτων, έχουν στραμμένο το βλέμμα στις 25 Νοεμβρίου, ελπίζοντας πως η «Μαύρη Παρασκευή» δεν θα είναι τόσο «μαύρη» και θα τονώσει λίγο την αγοραστική κίνηση. Να σημειωθεί ακόμα ότι φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στη ελληνική αγορά, δεν θα προηγηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.

Με την ακρίβεια που πλήττει τη χώρα και την «έκρηξη» του πληθωρισμού, όλοι απορούν για το πως τελικά θα κινηθεί η αγορά εκείνη την ημέρα.

Σε περίπτωση πάντως που οι καταναλωτές αποφασίσουν να κάνουν μία βόλτα στα μαγαζιά εκείνη την ημέρα, η «παράδοση» λέει πως θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή λόγω της μεγάλης κίνησης. Μένει λοιπόν κάτι λιγότερο από δύο μήνες για να δούμε αν αυτό θα ισχύσει και φέτος!

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις