Breaking news

Απεργία 9ης Νοεμβρίου
A

Την 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, καθώς και στη κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση η οποία θα γίνει την ίδια ημέρα.

ΓΣΕΕ: Απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 9 Νοεμβρίου

Όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, ελήφθη «απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας».

«Η Συνομοσπονδία εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δε λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας».

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά στη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης του Νοέμβρη που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με κυρίαρχο αίτημα:

«Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. 3 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν συζητά αυξήσεις στους μισθούς μας, αλλά προσπαθεί με ψέματα να παραπλανήσει την κοινωνία ότι δήθεν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από 1/1/2023 συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, αφού είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000€ τον χρόνο δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ αύξηση, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από 12.000€ μέχρι 20.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση από 1,83 ευρώ τον μήνα μέχρι 14,66 ευρώ !!!

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους Δ.Υ. και παραπλανεί συνειδητά την ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που, στα τρία τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι αυτοί που κρατούν τη χώρα όρθια.

Οι συνάδελφοί μας υγειονομικοί -γιατροί και νοσηλευτές- έχουν ήδη τριάντα νεκρούς, από την πανδημία, χωρίς καν αυτοί να αναγνωρίζονται ως εργατικό ατύχημα.
Οι εκπαιδευτικοί με την τηλεκπαίδευση, με δικά τους μέσα, και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία κράτησαν ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Οι υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων, του ΕΦΚΑ, των οργανισμών, των φορέων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Γι’ αυτό απέναντι σε αυτούς που μας στοχοποιούν δεν απολογούμαστε. Γιατί είμαστε ΕΔΩ παρόντες, όπως οφείλουμε, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας -που τόσο εξυμνούν οι κυβερνώντες- που ήταν παντελώς απών. Ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας αποδείχθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς την υγειονομική πλευρά της κρίσης, αφού λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σημερινή Κυβέρνηση, τα τρία τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, όχι μόνο περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τον Νόμο 4808/21, τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη, κατάργησε έναν εμβληματικό νόμο τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Ν.4808/21 όλες οι απεργίες, από τον Σεπτέμβρη του ΄21 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά. Την ίδια στιγμή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική τους. Τις συγκεντρώσεις, δε, των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και χημικά.

Γι’ αυτό η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/82 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα

Ποιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές

Τα «ρολά» τους πρόκειται να κατεβάσουν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ταξί, τα λεωφορεία, αλλά και οι επαγγελματίες της εστίασης, ενώ σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι της Αττικό Μετρό εάν θα συμμετέχουν και με πιο τρόπο στην πανελλαδική απεργία

Αναλυτικά, στην πανελλαδική απεργία της 9η Νοεμβρίου πρόκειται να πάρουν μέρος:

ΠΟΕ - ΟΤΑ 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καλεί τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί, όπως επίσης στην κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση η οποία θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) και στα Συλλαλητήρια που θα διεξαχθούν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Λεοφωρεία

Στα λεωφορεία της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα λεωφορεία θα εξέλθουν από τα αμαξοστάσια από τις 8:30 ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται να γίνει τουλάχιστον μία ώρα αργότερα. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη της στάσης εργασίας.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Αναμένεται, επίσης, να λάβουν απόφαση για τη στάση που θα τηρήσουν οι εργαζόμενοι του Αττικού Μετρό.

Ταξί

Το συνδικάτο ΣΑΤΑ αποφάσισε τη συμμετοχή των ταξί στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης καυσίμων, των ανατιμήσεων στα προϊόντα διαβίωσης και των ειδών που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας του ταξί. Συγκεκριμένα άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6% .
  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να διεκδικήσει την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ να πραγματοποιούν αστική μεταφορά η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ Ταξί.
  • Πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ (Μάρνη 17)
  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει ένα χρόνο παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023».

Εστίαση

Στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της 9ης Νοεμβρίου θα συμμετέχει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, στον οποίο συμμετέχουν ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια των lockdown, επειδή οι επιχειρηματίες ένοιωσαν ότι δεν τους «υποστηρίζει ο θεσμικός συνδικαλισμός και η πολιτεία».

Στην ανακοίνωση του ο Κύκλος αναφέρει: «Αντιμετωπίζουμε για μια ακόμη φορά το ίδιο πρόβλημα. Το ενεργειακό και η ακρίβεια μας απειλούν όλους! Η εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τις επιχειρήσεις μας, συμμετέχοντας και στην πορεία και στην απεργία».

Το κάλεσμα του Κύκλου στην πορεία θα γίνει στην πλατεία Κοραή.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις