Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης
A

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και να εξηγήσει τους λόγους που έγινε λήψη των τελευταίων μέτρων.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

  • Η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Η επέκταση θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών συμπολιτών μας όπως δήλωσε, μειώνοντας τη γραφειοκρατία
  • Καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, για την έγκαιρη ενημέρωση για τον HIV
  • Αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από οροθετικούς που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή

Σχετικά με τη χθεσινή του απόφαση για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, έρχεται ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

Στοιχεία που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα

«Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός», είπε ασκώντας προηγουμένως κριτική στην αντιπολίτευση και τις προηγούμενες πολιτικές εφαρμογές που επέδειξε στο παρελθόν στον κλάδο της υγείας.

Κρίνεται αναγκαία η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους άνω των 60 διότι:

  • 9 στους 10 που πεθαίνουν είναι άνω των 60
  • 7 στους 10 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και μάλιστα οι 8 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι

Η απόφαση ελήφθη τις τελευταίες ώρες επειδή η απειλή με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ιδιάζουσα και τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν. 

Το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα και αποτελεί μια τελευταία «ώθηση» που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό.

Τα δωρεάν self test, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και η επίταξη ιδιωτών γιατρών, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters NEXT, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α' δόση του εμβολιασμού. Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μία αποτελεσματική πολιτική».

Χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Τόνισε επίσης, πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζοντας ότι προς ώρας δίνεται εστίαση και έμφαση στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι, που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας, με non-Covid θέματα υγείας.

Δείτε την ομιλία:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις