Breaking news

omicron
A

Πανικό προκαλεί το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού καθώς και το γεγονός ότι δεν γνωρίζει κανείς την επίπτωσή της σε νέες διασωληνώσεις και θανάτους. Σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό της διασποράς της παραλλαγής και αυτό προκαλεί προβληματισμό για τις επερχόμενες σοβαρές νοσηλείες.

Στην παρούσα φάση τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να υποδεχτούν πάνω από 100 νέες διασωληνώσεις και αυτό προδικάζει ένα νέο άτυπο lockdown. Χθες ανακοινώθηκαν περί τα 21.600 νέα κρούσματα. Αν θεωρήσουμε ότι το 60% αυτών φέρουν την παραλλαγή Όμικρον, τότε πάνω από 8.000 αφορούν την μετάλλαξη Δέλτα.

Ένας τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα θα σήμαινε δραματική αύξηση σε νέες διασωληνώσεις και θανάτους.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωνε χθες ότι:

"Στις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την εβδομάδα αυτή, στην περιοχή της Αττικής το 42,1% (83/197) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7% (14/181) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 13%.

Ως προς τις στοχευμένες δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης Omicron, μόλις το 7,6% (89/1178) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Omicron, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 2,7% και 12,5%.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην επικράτεια".

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, αυτή αφορά μόνο το 60% των συνολικών κρουσμάτων. 

Το ΕΣΥ με το 93% των ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες και με 635 ήδη διασωληνωμένους ασθενείς, δεν θα αντέξει.

Απάντηση Πλεύρη

Μιλώντας χθες το βράδυ ο κ. Πλεύρης στο Mega σημείωσε:

"Μέχρι τώρα- και αυτό είναι το αισιόδοξο- το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει παραπάνω πίεση από ότι είχε, παρά τα πολλά κρούσματα τα οποία παρατηρούνται. 21.000 είναι σήμερα, αλλά τις τελευταίες 5-6 μέρες έχουμε σιγά-σιγά επικράτηση της Όμικρον. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τη Γερμανία: Σε 11.000 κρούσματα «Όμικρον» είχαμε 128 νοσηλείες και 4 θανάτους. Άρα βλέπουμε ότι σε όλες τις χώρες η «Όμικρον» είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά δεν δείχνει πιέζει τόσο τα νοσοκομεία. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν προλάβαμε να έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα με την παραλλαγή «Δέλτα».

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, διαχειριζόμαστε στα νοσοκομεία κυρίως περιστατικά της «Δέλτα», τα οποία προκαλούν μεγάλη νοσηρότητα και πίεση στο σύστημα, και έχουμε μια ανησυχία να μην προστεθούν περιστατικά της, έστω και πιο ήπιας σε νόσηση, «Όμικρον»".

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις