Breaking news

ΑμεΑ
A

Ενεργό είναι το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών για όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν, προκειμένου να υποστηρίξουν με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση άτομα με αναπηρία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Σύντομα οι πρώτοι 1.000 συμπολίτες μας στην Αττική θα έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό ενώ το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά σε 1.000 ωφελούμενους που κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη δεύτερη φάση προστίθενται επιπλέον 1.000 ωφελούμενοι που κατοικούν σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή της υπηρεσίας.

Τι περιλαμβάνεται στην «Προσωπική Βοήθεια»

Πιο συγκεκριμένα, η «Προσωπική Βοήθεια» αφορά στην υποστήριξη του Αποδέκτη από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής του ή κατά περίπτωση του Εκπροσώπου του, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα του, ενδεικτικώς ως προς τα εξής:

  1. δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,
  2. εργασία και σπουδές
  3. συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και
  4. δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Να σημειωθεί ότι στην  «Προσωπική Βοήθεια» δεν περιλαμβάνονται:

  1. ιατρικές, νοσηλευτικές, θεραπευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης,
  2. εκπαιδευτικές υπηρεσίες και Παράλληλη Στήριξη κατά την έννοια του ν. 3699/2008 (Α’ 199),
  3. υπηρεσίες για τις οποίες απαιτείται συγκεκριμένη ειδικότητα ή άδεια άσκησης επαγγέλματος, ακόμα και εάν τυγχάνει να διαθέτει τέτοια άδεια ο Προσωπικός Βοηθός,
  4. υποβοήθηση σε σεξουαλική λειτουργία ή σεξουαλική δραστηριότητα,
  5. αποκλειστικές υπηρεσίες οικιακού βοηθού,
  6. οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Επιλογή Προσωπικού Βοηθού

Ο Ωφελούμενος επιλέγει μεταξύ

  • είτε ωριαίας Προσωπικής Βοήθειας από έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς και κατανέμει ελεύθερα σε αυτούς τις ώρες Προσωπικής Βοήθειας που του έχουν διατεθεί,
  • είτε Προσωπικής Βοήθειας από έναν Προσωπικό Βοηθό, που παρέχεται σε καθεστώς συνοίκησης.

Στην περίπτωση ωριαίας παροχής Προσωπικής Βοήθειας, αυτή δύναται να παρέχεται έως 8 ώρες ημερησίως και έως 40 ώρες εβδομαδιαίως ανά Δικαιούχο Προσωπικό Βοηθό. Ο κάθε Δικαιούχος Προσωπικός Βοηθός δικαιούται έως οχτώ ημέρες ανά μήνα να απέχει από παροχή Προσωπικής Βοήθειας. Η αποζημίωσή του Δικαιούχου Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε έξι ευρώ μικτά ανά πραγματική ώρα Προσωπικής Βοήθειας.

Στην περίπτωση παροχής Προσωπικής Βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης, ο κάθε Δικαιούχος Προσωπικός Βοηθός δικαιούται να απέχει από την παροχή Προσωπικής Βοήθειας έως μία ημέρα ανάπαυσης ανά πλήρη εβδομάδα. Η αποζημίωσή του Δικαιούχου Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε χίλια διακόσια ευρώ μικτά μηνιαίως (€ 1. 200) και περιλαμβάνει και τις ημέρες ανάπαυσης.

Ο Αποδέκτης δικαιούται οικονομική ενίσχυση διακοσίων πενήντα ευρώ (€ 250) μηνιαίως και οφείλει να παρέχει στον Προσωπικό Βοηθό του δικό του επιπλωμένο δωμάτιο και διατροφή.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις