Breaking news

amea
A

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία». Η πρώτη φάση του Προγράμματος θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Αττικής, και η Προσωπική Βοήθεια θα παρέχεται για δύο έτη. Η δεύτερη φάση του Προγράμματος θα υλοποιηθεί σε περιοχές εκτός Αττικής και η Προσωπική Βοήθεια παρέχεται για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο αριθμός των Ωφελούμενων καθορίζεται σε 1.000 ανά φάση του Προγράμματος. Να σημειωθεί ότι ο μισθός του Προσωπικού βοηθού διαμορφώνεται σύμφωνα με την ανάγκη του για Προσωπική Βοήθεια, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Τι περιλαμβάνεται στην «Προσωπική Βοήθεια»

Πιο συγκεκριμένα, η «Προσωπική Βοήθεια» αφορά στην υποστήριξη του Αποδέκτη από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής του ή κατά περίπτωση του Εκπροσώπου του, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα του, ενδεικτικώς ως προς τα εξής:

  1. δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,
  2. εργασία και σπουδές
  3. συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και
  4. δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Να σημειωθεί ότι στην  «Προσωπική Βοήθεια» δεν περιλαμβάνονται:

  1. ιατρικές, νοσηλευτικές, θεραπευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης,
  2. εκπαιδευτικές υπηρεσίες και Παράλληλη Στήριξη κατά την έννοια του ν. 3699/2008 (Α’ 199),
  3. υπηρεσίες για τις οποίες απαιτείται συγκεκριμένη ειδικότητα ή άδεια άσκησης επαγγέλματος, ακόμα και εάν τυγχάνει να διαθέτει τέτοια άδεια ο Προσωπικός Βοηθός,
  4. υποβοήθηση σε σεξουαλική λειτουργία ή σεξουαλική δραστηριότητα,
  5. αποκλειστικές υπηρεσίες οικιακού βοηθού,
  6. οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Δικαιούχοι

Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι στο Πρόγραμμα είναι πρόσωπα τα οποία:

  1. είναι ηλικίας δέκα 16 έως εξήντα 65 ετών,
  2. διαθέτουν Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, από τo Κέντρo Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67 %, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
  3. έχουν την κύρια κατοικία τους εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά στην πρώτη φάση του Προγράμματος. Ως κύρια κατοικία λαμβάνεται υπόψιν η κατά δήλωση του Αιτούντος πραγματική κατοικία του, η οποία και θα αποτελέσει τον χώρο αξιολόγησης. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης του Αιτούντος, θα αποκλείεται από το Πρόγραμμα
  4. δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Ατομικό εισόδημα του Αιτούντος είναι το συνολικό, πραγματικό φορολογητέο εισόδημα

Διαδικασία επιλογής

Για την επιλογή των Ωφελουμένων εκδίδεται Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τον υφυπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βάσει της οποίας καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής της Αίτησης και του Ερωτηματολογίου που τη συνοδεύει, τρόπος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και κάθε άλλη αναγκαία διευκρίνιση.

Η Αίτηση υποβάλλεται ψηφιακά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Υποστήριξης, από τον ίδιο τον Αιτούντα Ωφελούμενο, εάν είναι ενήλικος. Εάν ο Αιτών είναι ανήλικος, η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικώς από οποιονδήποτε έχει την επιμέλεια αυτού ή από Ανάδοχο αυτού

Οι Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι αξιολογούνται από τις Ειδικές Επιτροπές κατά την σειρά που ορίζεται στις επόμενες παραγράφους. Οι αξιολογήσεις ολοκληρώνονται με την συμπλήρωση 1. 000 Ωφελουμένων ανά φάση υλοποίησης.

Οι Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι αξιολογούνται τηρουμένης τις ακόλουθης ποσόστωσης:

  1. 60 % άτομα με κινητική αναπηρία.
  2. 35 % άτομα με νοητική ή/και αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία
  3. 5 % άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (τυφλοί, κωφοί και τυφλοκωφοί).

Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με την κατάταξη του Αξιολογούμενου σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες, σύμφωνα με την ανάγκη του για Προσωπική Βοήθεια:

  1. καμία ανάγκη, που αντιστοιχεί σε μηδέν πόντους,
  2. περιστασιακή -μη καθημερινή ανάγκη, που αντιστοιχεί σε μηδέν πόντους,
  3. πολύ μικρή ανάγκη, που αντιστοιχεί σε μηδέν πόντους,
  4. μικρή ανάγκη, που αντιστοιχεί σε έναν πόντο,
  5. μέτρια ανάγκη, που αντιστοιχεί σε δύο πόντους,
  6. μεγάλη ανάγκη, που αντιστοιχεί σε τρεις πόντους,
  7. απόλυτη και διαρκής εξάρτηση, που αντιστοιχεί σε τέσσερις πόντους

Αξιολόγηση Λειτουργικότητας

Κατά την κατ’ οίκον επίσκεψη πραγματοποιείται συνέντευξη του Αξιολογούμενου από τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής με τη χρήση του Προγράμματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization Disability assessment Schedule- WHODAS 2. 0). 

Το WHODAS 2. 0 αποδίδει το επίπεδο λειτουργικότητας σε έξι τομείς της ζωής:

  1. Γνωσιακή Λειτουργία - κατανόηση και επικοινωνία,
  2. Κινητικότητα - κίνηση και ευκολία στη μετακίνηση,
  3. Αυτοφροντίδα - φροντίδα ατομικής υγιεινής, ντύσιμο, φαγητό και ανεξάρτητη διαμονή,
  4. Συναναστροφές/Κοινωνικές επαφές - αλληλεπίδραση με άλλα άτομα,
  5. Δραστηριότητες ζωής - οικιακές ευθύνες, ελεύθερος χρόνος, εργασία και σχολείο,
  6. Συμμετοχή - ένταξη στις δραστηριότητες της κοινότητας, συμμετοχή στην κοινωνία.

Επιλογή Προσωπικού Βοηθού

Ο Ωφελούμενος επιλέγει μεταξύ

  • είτε ωριαίας Προσωπικής Βοήθειας από έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς και κατανέμει ελεύθερα σε αυτούς τις ώρες Προσωπικής Βοήθειας που του έχουν διατεθεί,
  • είτε Προσωπικής Βοήθειας από έναν Προσωπικό Βοηθό, που παρέχεται σε καθεστώς συνοίκησης.

Στην περίπτωση ωριαίας παροχής Προσωπικής Βοήθειας, αυτή δύναται να παρέχεται έως 8 ώρες ημερησίως και έως 40 ώρες εβδομαδιαίως ανά Δικαιούχο Προσωπικό Βοηθό. Ο κάθε Δικαιούχος Προσωπικός Βοηθός δικαιούται έως οχτώ ημέρες ανά μήνα να απέχει από παροχή Προσωπικής Βοήθειας. Η αποζημίωσή του Δικαιούχου Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε έξι ευρώ μικτά ανά πραγματική ώρα Προσωπικής Βοήθειας.

Στην περίπτωση παροχής Προσωπικής Βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης, ο κάθε Δικαιούχος Προσωπικός Βοηθός δικαιούται να απέχει από την παροχή Προσωπικής Βοήθειας έως μία ημέρα ανάπαυσης ανά πλήρη εβδομάδα. Η αποζημίωσή του Δικαιούχου Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε χίλια διακόσια ευρώ μικτά μηνιαίως (€ 1. 200) και περιλαμβάνει και τις ημέρες ανάπαυσης.

Ο Αποδέκτης δικαιούται οικονομική ενίσχυση διακοσίων πενήντα ευρώ (€ 250) μηνιαίως και οφείλει να παρέχει στον Προσωπικό Βοηθό του δικό του επιπλωμένο δωμάτιο και διατροφή.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις